FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

August 6, 2023


Categorii:

ZAHĂRUL CHIAR HRĂNEȘTE CANCERUL?

Zahărul chiar hrănește cancerul?

Connie Chang , The New York Times , 17 iulie 2023

În timp ce experții spun că dietele bogate în zaharuri adăugate pot crește riscul de cancer de-a lungul vieții, eliminarea tuturor zaharurilor nu luptă de fapt cu tumorile existente.

De-a lungul celor opt ani de activitate, Stacy Shawhan a lucrat ca dietetician oncologic și a auzit multe întrebări de la pacienții cu cancer despre modul în care dieta le influențează prognosticul. Dar o întrebare a apărut mai mult decât restul: consumul de alimente și băuturi dulci îmi va hrăni celulele canceroase, agravându-mi starea ?

„Pacienții cu cancer sunt atât de vulnerabili, iar unii dintre ei sunt îngroziți să mănânce”, a spus Shawhan, care practică medicina la Universitatea din Cincinnati Cancer Center.

„Ei se gândesc: „Dacă opresc să mai mănânc zahăr, atunci pot să-mi înfometez cancerul”.

Narațiunea „zahărul hrănește cancerul” datează din anii 1920, când un fiziolog german a observat că unele celule tumorale consumau mai multă glucoză decât celulele sănătoase.

Curând după aceea, au apărut diete cu conținut scăzut de zahăr care pretindeau că vindecă cancerul. Sondajele recente din Statele Unite și Europa sugerează că aproximativ o treime dintre pacienții cu cancer evită în mod activ zahărul.

În timp ce experții spun că dietele bogate în zaharuri adăugate pot crește riscul de cancer de-a lungul vieții, eliminarea tuturor zaharurilor nu luptă de fapt cu tumorile existente.

În timp ce experții spun că dietele bogate în zaharuri adăugate pot crește riscul de cancer de-a lungul vieții, eliminarea tuturor zaharurilor nu luptă de fapt cu tumorile existente. „Fiecare celulă are nevoie de glucoză, creierul nostru are nevoie de glucoză”, a spus Philipp Scherer, cercetător în diabet la UT Southwestern Medical Center din Dallas. Cu alte cuvinte, cel mai bun mod de a mânca dacă ai cancer – sau încerci să scazi riscul de a-l îmbolnăvi – este o dietă echilibrată și sănătoasă.

Rolul zahărului în riscul de cancer

Zahărul nu este cancerigen, a spus Scherer.

Nu există dovezi care să arate că consumul de zahăr va provoca cancer în sine (cum ar fi, de exemplu, fumatul). În plus, a adăugat Scherer, „multe, multe tipuri de cancer preferă să folosească grăsimea ca sursă de energie primară, așa că nici ideea că cancerele preferă glucoza nu este chiar adevărată”.

Totuși, un număr limitat de dovezi, dar în creștere, a legat supraconsumul de zaharuri adăugate (de tipul care se găsește în prăjituri, prăjituri și băuturi răcoritoare) de cancer.

De exemplu, o analiză amplă a studiilor publicate în 2018 a citat mai multe care au legat adaosul de zahăr și consumul de băuturi dulci de o creștere a riscului de cancer. S-a demonstrat că consumul în exces de zahăr provoacă inflamație cronică la unii oameni, care poate deteriora celulele care pot deveni apoi canceroase, a spus Shawhan. De asemenea, s-a demonstrat că consumul excesiv de zaharuri adăugate scade imunitatea, ceea ce poate permite celulelor canceroase să se răspândească mai ușor. Și consumul de zahăr în exces poate modifica metabolismul în moduri care pot duce la obezitate și diabet, afecțiuni despre care se știe că cresc șansele de a face cancer.

Pacienții cu cancer și zahărul.

Odată ce ești diagnosticat cu cancer, eliminarea zahărului nu pare să încetinească sau să oprească creșterea cancerului în majoritatea cazurilor, a spus Shawhan.

„În acest moment, nu aportul de zahăr este cel care stimulează creșterea cancerului, ci cancerul în sine.”

În plus, zahărul este esențial pentru majoritatea viețuitoarelor, a spus Scherer.

Și atunci când apare în mod natural în alimente precum produsele lactate, fructele și legumele, face parte dintr-o dietă sănătoasă, a spus Natalie Ledesma, dietetician în oncologie la UCSF Helen Diller Family Comprehensive Cancer Center.

În cea mai mare parte, experții sunt de acord că nu este nevoie să vă abțineți de la zaharurile care apar în alimentele integrale.

Dar Ledesma observă că consumul de zahăr adăugat în exces a fost asociat cu rezultate mai proaste – inclusiv rate mai mari de mortalitate – la pacienții cu anumite tumori solide, cum ar fi cancerul de sân, de colon și de prostată.

Alte tipuri de cancer ar putea fi, de asemenea, afectate, a spus ea, dar cercetările privind tipurile de cancer mai rare au fost limitate. De asemenea, este important ca pacienții cu cancer să își gestioneze dieta fără să se teamă de mâncare, a spus dr. Santosh Rao, medic oncolog integrator la Spitalele Universitare Connor Whole Health din Cleveland.

Până la jumătate experimentează pierderea musculară ca urmare a bolii lor.

Și, uneori, lucrurile pe care medicii le recomandă pacienților în timpul rundelor de tratamente obositoare – cum ar fi Ensure, băuturi cu electroliți sau chiar cartofi – pot conține o mulțime de zaharuri, a spus Shawhan. În timp ce toți oamenii ar trebui să evite dietele bogate în zaharuri adăugate, pacienții cu cancer cu anumite boli metabolice ar trebui să fie deosebit de vigilenți, deoarece acele boli le pot afecta prognosticul. „Pacienții cu diabet zaharat slab controlat tind să aibă cancer de sân mai agresiv”, de exemplu, a spus Rao.

Și o meta-analiză a sugerat că pacienții obezi au mai multe șanse să moară din cauza cancerului de colon, de sân și uterin.

Cum să mănânci mai sănătos fără a renunța

Cea mai bună modalitate de a vă reduce riscul de cancer și de a mânca dacă aveți un diagnostic de cancer este să urmați o dietă sănătoasă, care conține multe fructe și legume întregi.

Dietele mediteraneene îndeplinesc aceste obiective și ajută la reducerea riscului de cancer, arată unele studii. Asocierea carbohidraților cu proteine, fibre și grăsimi (o bucată de unt de arahide pe o felie de măr, de exemplu) previne creșterile de glucoză care pot, în timp, să facă ravagii metabolismului nostru și să crească riscul de cancer. În general, a spus Shawhan, este în regulă să vă răsfățați cu puțin zahăr adăugat, chiar și zilnic, atâta timp cât obțineți nutrienții esențiali din restul dietei. Ea recomandă să rămâneți în conformitate cu sugestia Departamentului pentru Agricultură al SUA de 12 lingurițe de zahăr adăugat pe zi – sau mai bine zis, urmați îndrumările Organizației Mondiale a Sănătății de șase lingurițe. Cercetările privind înlocuitorii de zahăr și influența acestora asupra cancerului și riscului de cancer sunt neconcludente. Experții sugerează să îi evitați până când aflăm mai multe. Ledesma preferă, în schimb, să-și îndulcească rețetele cu alimente dulci natural, cum ar fi bananele, fructele de pădure congelate și sosul de mere, care se regăsesc frecvent în înghețatele fără lapte.

„Scorțișoara sau ghimbirul oferă o dulceață fără calorii adăugate sau zahăr”, a spus Ledesma.

Această poveste a fost publicată inițial pe nytimes.com. Citiți-l aici.

…………………

 

Articolul

(Jam Dong/The New York Times)

Does sugar actually feed cancer?  By  Connie Chang , The New York Times ,  17 iulie 2023 ,

la adresa:

https://www.seattletimes.com/nation-world/does-sugar-actually-feed-cancer/

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.