FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

July 14, 2021


Categorii:

ZAHĂRUL BRUN ȘI ZAHĂRUL ALB 

O comparație:  zahărul brun și zahărul alb 

Amy Richter, RD ,  Louisa Richards,  iunie 29, 2021

Din punct de vedere nutrițional, zahărul alb și zahărul brun sunt similare. Cu toate acestea, ambele prezintă gusturi și proprietăți contrastante care le conferă diferite funcții ca ingrediente. În plus, zahărul este un aliment cu un conținut scăzut de substanțe nutritive, astfel încât oamenii ar trebui să-și limiteze aportul de zahăr la delicii ocazionale. Există multe tipuri diferite de zahăr disponibile pentru cumpărare, ceea ce face dificil să știm care este cel mai bun pentru anumite alimente sau rețete.

Zaharul brun și cel alb au arome și texturi diferite, în timp ce o rețetă necesită adesea numai un anumit tip. Înlocuirea cu un alt tip de zahăr poate schimba textura generală și gustul unui fel de mâncare.

Acest articol explorează diferențele nutriționale dintre zahărul alb și brun. De asemenea, examinează modul în care producătorii produc fiecare tip și discută despre tipul cel mai potrivit pentru coacere și utilizare în alimente și băuturi. În cele din urmă, oferă alternative mai nutritive.

Diferențe nutriționale

Zahărul alb și brun conținun număr similar de  calorii.

Zaharul brun, Brown sugarTrusted Source, conține 380 de calorii la 100 de grame (g), în timp ce zahărul alb, White sugar Trusted Source , conține 385 de calorii la 100 de grame.

 Zaharul brun conține mai mult calciu decât zahărul alb, cu 83 de miligrame (mg) / 100 g față de 1 mg / 100 g zahăr alb. La fel, alte minerale, cum ar fi fierul, sunt puțin mai prezente în zahărul brun.

Cu toate acestea, la linguriță, diferențele minuscule dintre aceste cantități minerale nu sunt demne de luat în considerare, deoarece zahărul nu este un aliment dens în nutrienți. Oamenii se referă la alimente precum acestea ca fiind numite „calorii goale”.

Liniile directoare dietetice pentru americani ( The Dietary Guidelines for Americans ) recomandă oamenilor să limiteze zaharurile adăugate la 10% din caloriile zilnice pentru a ajuta la evitarea excesului de greutate și la reducerea riscului de boli cronice. Aceasta înseamnă că, dacă o persoană consumă 2.000 de calorii pe zi, nu mai mult de 200 dintre ele ar trebui să provină din zahăr adăugat, echivalând cu aproximativ 12 lingurițe.

Aflați aici mai multe despre nutriția zahărului adăugat.

Riscul de a mânca prea mult zahăr

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC,  Centers for Disease Control and Prevention (CDC)Trusted Source )afirmă că consumul excesiv de zahăr adăugat poate crește riscul unei condiții de sănătate potențial grave, precum: • excesul de greutate și obezitatediabet de tip 2boli de inima

Aflați aici efectele consumului exagerat de zahăr.

Ce cauzează diferența de culoare?

 Asociația The Sugar Association  explică faptul că zahărul se produce prin extragerea sucului de zahăr din sfecla de zahăr sau din trestia de zahăr. Procesul de producție implică curățarea, cristalizarea și uscarea zahărului brut. În timpul procesului de producție, producătorii separă cristalele de zahăr de melasă, un sirop gros, maro închis, prezent în mod natural în sfecla de zahăr și trestia de zahăr. Melasa din trestie de zahăr are o aromă dulce, dar melasa din sfeclă de zahăr nu este foarte dulce, iar producătorii o folosesc pentru hrana animalelor și pentru alte industrii. Cantitatea de melasă determină culoarea, aroma și conținutul de umiditate al zahărului. Având mai multă melasă, acest aliment are o culoare și o aromă mai bogate. De asemenea, producătorii pot fierbe siropul brun de zahăr pentru a produce zahăr brun. Prin variația mărimii cristalelor și a cantității de melasă, companiile alimentare pot produce zaharuri potrivite pentru diferite alimente, băuturi și rețete.

Diferite tipuri și utilizările lor

Asociația The Sugar Association  oferă informații despre ce tipuri de zaharuri albe și brune sunt mai potrivite pentru anumite alimente și rețete.

 Tipuri de zahăr alb

  • Zahăr granulat: oamenii folosesc de obicei zahăr granulat pentru băuturi calde sau pentru coacere.
  • Zahăr fin sau tos: Acest tip de zahăr are cristale mai mici, ceea ce îl ajută la prepararea deserturilor delicate, cum ar fi mousse sau budinci.
  • Produse de cofetărie sau zahăr pudră: Acest zahăr fin, granulat, provine din zahărul pe care producătorii îl macină și îl cern. Se folosește în dulciuri, glazură și frișcă.
  • Zaharul din fructe: Cristalele mai mici și mai uniforme cuprind zahărul din fructe, făcându-l mai potrivit pentru amestecuri uscate, deserturi de budincă și băuturi sub formă de pudră.

Tipuri de zahăr brun

Zaharurile brune tind să se aglomereze deoarece conțin mai multă umiditate decât zahărul alb. Acest lucru îl ajută în rețetele care necesită o textură umedă și masticabilă.

  • Zahăr brun deschis: Acesta este potrivit pentru produse de patiserie și sosuri.
  • Zahăr brun închis: prezintă o culoare mai profundă decât zahărul brun standard. În plus, aroma melasei îl face potrivit pentru utilizare în rețetele de turtă dulce, fasolea la cuptor și alimentele la grătar.
  • Zahar Moscovado: Acesta este zahărul din trestie nerafinat care conține încă melasa sa naturală. Ca urmare, cristalele sunt ușor mai grosiere și mai lipicioase decât zahărul brun obișnuit, iar oamenii le pot folosi în rețete care necesită o aromă puternică de melasă.
  • Zahar turbinado: prezintă o culoare blondă și o aromă blândă. Producătorii procesează doar parțial zahăr turbinado, pe care îl numesc și demerara sau zahăr brut din trestie. Are cristale mai mari decât zaharurile brune și este mai potrivit pentru topping-uri streusel decât coacere.

Aflați aici despre zahărul din fructe, în comparație cu alte zaharuri.

Alternative nutritive la zahăr

CDC Trusted Source raportează că în Statele Unite se mănâncă în general prea mult zahăr adăugat. Atât zaharurile albe, cât și cele brune nu sunt un supliment nutritiv în dietă. Prin urmare, ar trebui să limiteze aportul de zaharuri adăugate ca parte a unei diete echilibrate și hrănitoare. Aceasta include evitarea utilizării excesive de siropuri, miere și sucuri concentrate de fructe.

Alternativele mai nutritive pe care cineva le-ar putea lua în considerare să le folosească în alimente, băuturi și rețete includ următoarele: • steviaxilitoluleritritolul • piureul de fructe copt, cum ar fi de banana sau de mere.

Aflați aici mai multe despre alternativele de zahăr.

Deși mierea și siropul de arțar sunt zaharuri naturale, acestea pot duce în continuare la excesul de greutate și pot crește riscul de boli cronice dacă cineva consumă exagerat. Cu toate acestea, utilizarea mierii și a siropului de arțar în cantități mici, ocazional, poate fi o alternativă mai naturală la zahărul procesat, deoarece cercetările [1] au indicat că acestea conțin substanțe nutritive benefice și antioxidanți. Cu toate acestea, aceste beneficii sunt probabil minime și nu vor oferi prea multe beneficii pentru sănătate.

 Aflați aici mai multe despre diferențele dintre miere și zahăr.

Rezumat

Zaharurile brune pot fi mai potrivite decât zahărul alb pentru rețetele de copt care necesită o aromă mai bogată sau o textură mai umedă și mai masticabilă. În aceste cazuri, zahărul muscovado, cu conținutul său mai mare de melasă, are cea mai pronunțată aromă. Cu toate acestea, deoarece zahărul este un aliment cu un conținut scăzut de substanțe nutritive, guvernul SUA recomandă limitarea consumului de zahăr adăugat la 10% din caloriile zilnice. Persoanele care doresc să facă alimente dulci pot încerca alternative nutritive, cum ar fi eritritolul sau stevia, sau pot folosi pentru  coacere piureul de fructe sau scorțișoara.

[1] “ … rezultatele sugerează că polifenolii de arțar pot avea potențiale efecte chemopreventive ale cancerului, mediate prin oprirea ciclului celular.”

Maple polyphenols, ginnalins A-C, induce S- and G2/M-cell cycle arrest in colon and breast cancer cells mediated by decreasing cyclins A and D1 levels , Antonio González-Sarrías  1 Hang MaMaxwell E EdmondsNavindra P Seeram , PMID: 23122108 , DOI: 10.1016/j.foodchem.2012.08.023 ;  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23122108/

………………………………………………….

Articolul original:

Brown sugar and white sugar: A comparison, Medically reviewed by Amy Richter, RD — Written by Louisa Richards on June 29, 2021

https://www.medicalnewstoday.com/articles/brown-sugar-vs-white-sugar#nutritional-differences

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.