FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

October 9, 2022


Categorii:

ZAHĂR BRUN SAU ZAHĂR ALB. CARE ESTE MAI SĂNĂTOS

Zahăr brun vs zahăr alb: care este mai sănătos

“Zahărul brun este o formă de zahăr care este colorată maro datorită includerii melasei. Poate fi produs comercial sau natural”, a spus dr. Ajay Nair, Consultant – Medicină Internă, Narayana Multi-speciality Hospital Jaipur,

Scris  de Shreya Agrawal[1] , New Delhi ,  7 octombrie 2022

Zahărul brun este derivat din plante de palmier (Sursa: Pexels)

De la băuturi la deserturi — zahărul este o componentă esențială a unui număr de produse pe care le consumăm în mod regulat. În afară de dulciuri, zahărul[2] poate fi găsit și în alimentele procesate pe care mulți se bazează pentru mesele rapide. Printre numeroasele efecte negative asupra sănătății, consumul excesiv de zahăr este legat de un risc crescut de obezitate, diabet și boli de inimă. „Studiile la scară largă au arătat că o persoană consumă mai multe alimente cu glicemie ridicată (cele care afectează rapid glicemia), inclusiv alimentele care conțin zahăr, cu atât riscul său de a deveni obez și de a dezvolta diabet [3]și boli de inimă este mai mare”, potrivit atkins.ca.

Deoarece este dificil să eliminăm complet zahărul din dieta, multă lume   recurge la  ceea ce este considerată o alternativă „mai sănătoasă” – zahărul brun.

Dar chiar este mai bun ? „Zahărul brun (dacă știți că sursa este autentică) vă poate oferi mai multe minerale suplimentare (cum ar fi calciul[4]) decât zahărul alb normal. Cu toate acestea, nu există niciun beneficiu special pentru sănătate de a consuma același lucru”, a spus Sharanya Shastry, nutriționist clinic șef, Spitalul Apollo Spectra, Bangalore.

De acord, dr. Ajay Nair, consultant – Medicină internă, Narayana Multi-speciality Hospital Jaipur, a spus că nu este nicio diferență între zahărul brun și  zahărul alb în ceea ce privește adăugarea de valoare nutritivă în dietă. „Preferința individuală determină dacă vrem zahăr brun sau zahăr alb[5], deoarece principalele diferențe dintre cele două sunt gustul și culoarea. Deși zahărul brun conține mai multe minerale decât zahărul alb, cantitatea acestor elemente este atât de mică încât nu oferă niciun beneficiu semnificativ pentru sănătate”, a adăugat el.

Atunci, prin ce diferă zahărul brun? Explicând, dr. Nair a spus: „Zahărul brun este o formă de zahăr care este colorată maro datorită includerii de melasă. Poate fi produs comercial sau natural. Zahărul brun poate fi superior zahărului alb în rețetele de copt[6] care necesită un gust mai profund sau o textură mai umedă și mai cremoasă.”

Shastry a mai spus că zahărul brun este derivat din plante de palmier, cum ar fi aren (Arenga pinnata, Wurmb) Merrill), kelapa (cocos nucivera), siwalan (Borassus flabellifer L).

„Constă din câteva minerale precum calciu, fier și zinc[7], dar consumul de zahăr, în general, ar trebui să fie optim pentru a avea o sănătate bună”, a adăugat ea.

 

 (Sursa: Getty Images/Thinkstock)  

Ca atare, dacă prezența acestor minerale importante în zahărul brun vă face să credeți că este mai sănătos, este posibil să vă înșelați.

„Zahărul brun conține mai mult calciu decât zahărul alb, cu 83 mg la 100 g față de 1 mg la 100 g de zahăr alb. În egală măsură, prezența altor minerale precum fierul este puțin mai mare în zahărul brun. Cu toate acestea, în linguriță, micile diferențe ale acestor cantități de minerale nu merită luate în considerare, deoarece zahărul nu este un aliment bogat în nutrienți[8]. Oamenii se referă la astfel de alimente ca fiind „calorii goale”,” a explicat dr. Priyanka Rohatgi, dietetician clinică șef, Apollo Hospitals, Bangalore.

 Cât ar trebui să consumăm?  

Subliniind faptul că zahărul este considerat a fi un element semnificativ al epidemiei de obezitate[9] și principala cauză a bolilor cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă, Dr. Nair a arătat cantitatea adecvată de zahăr care este sigură pentru bărbați și femei.  

„Femeile ar trebui să consume cel mult 6 lingurițe de zahăr adăugat pe zi, sau 100 de calorii, de îndulcitori și siropuri adăugate alimentelor în timpul procesării, preparării sau al mesei. Limita recomandată pentru majoritatea bărbaților este de 9 lingurițe pe zi sau 150 de calorii[10]”, a spus el.

Într-o zi, se recomandă 2 lingurițe (10 g) din orice cantitate de zahăr (sub formă de suc/gătit/dulce/băutură), conform lui Shastry.

 Reacții adverse posibile

Zahărul brun îți poate afecta negativ sănătatea la fel ca zahărul alb?

„Deși nu există efecte secundare speciale cauzate de consumul de zahăr brun, în unele cazuri, atunci când este consumat în exces, acesta poate duce la rezistență la insulină, creștere în greutate[11] și vă face vulnerabil la infecțiile cu drojdie”, a spus Shastry.

De acord, Dr. Nair a spus că, deși zahărul brun este sigur și bine tolerat de majoritatea adulților sănătoși atunci când este consumat în echilibru, „utilizarea excesivă poate crește riscul de creștere în greutate, infecții cu drojdie și diabet[12]”.

© IE Online Media Services Pvt Ltd

……………………………….

Articolul original:

Brown sugar vs white sugar: Find out which is healthier . Dr Ajay Nair, Consultant – Internal Medicine, Narayana Multi-speciality Hospital Jaipur, said

Curated by Shreya Agrawal
New Delhi | Updated: October 7, 2022

https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/brown-sugar-white-sugar-better-for-health-8195078/

First published on: 07-10-2022 at 03:00:35 pm

………………………………………………….

[1] https://indianexpress.com/profile/author/shreya-agrawal/

[2] https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/sugar-cravings-mindful-diet-tips-7928973/

[3] https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/diabetes-before-exercising-diabetics-blood-sugar-level-8134914/

[4] https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/bone-health-heres-what-weakens-your-bones-8002481/

[5] https://indianexpress.com/article/lifestyle/food-wine/sugar-in-tea-coffee-heres-why-you-shouldnt-7695211/

[6] https://indianexpress.com/article/lifestyle/food-wine/baking-tips-cake-cookies-lockdown-quarantine-life-6351205/

[7] https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/covid-19-zinc-supplementation-right-dosage-pandemic-7322842/

[8] https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/nutrient-dense-foods-lovneet-batra-nutrition-7821090/

[9] https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/anti-obesity-day-2021-obesity-link-cancer-health-7642174/

[10] https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/calorie-craving-healthy-eating-weight-loss-food-7204230/

[11] https://indianexpress.com/article/lifestyle/fitness/women-stay-fit-post-forty-tips-diet-fitness-7871678/

[12] https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/diabetes-before-exercising-diabetics-blood-sugar-level-8134914/

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.