FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

February 21, 2021


Categorii:

SUA: TAXELE PE ZAHĂR, ÎNAPOI ÎN MENIU

SUA: Taxele pe zahăr înapoi în meniu. 18 februarie 2021

   Ulrik Boesen.   

https://taxfoundation.org/sugar-taxes/.

După câțiva ani fără prea multă atenție, impozitele pe băuturile îndulcite cu zahăr (SSB, sugar-sweetened beverages) [1] sunt din nou în prim-plan, în cel puțin patru state – Connecticut, Hawaii, New York și Washington – luând în considerare astfel de impozite[2] la nivel de stat. Astăzi, doar localitățile (10, la momentul redactării) percep impozite accizabile pe băuturile cu zahăr din SUA, dar acest lucru s-ar putea schimba anul acesta.  

În Hawaii, guvernatorul David Ige (D) a propus[3] o rată de 2 cenți pe uncie , impozit pe SSB-uri. Veniturile fiscale vor fi alocate Fondului special Ohana sănătos, care este dedicat sprijinirii programelor de sănătate publică din stat. Rata Hawaii de 2 cenți pe uncie ar fi egală cu cea mai mare rată percepută în prezent (Boulder, Colorado).

În New York, S4602[4], dacă ar fi adoptat, ar introduce o acciză gradată pe SSB-uri. Nu ar exista taxe pentru băuturile care conțin mai puțin de 7,5 grame de zahăr pe 12 uncii, dar o taxă de 1 cent pe uncie pe băuturile care conțin între 7,5 grame și 30 de grame de zahăr pe 12 uncii și o taxă de 2 centi pe uncie pe băuturi care conțin mai mult de 30 de grame de zahăr la 12 uncii. Veniturile vor fi alocate cheltuielilor cu educația și sănătatea publică.

La Washington, rata de impozitare propusă[5] este egală cu rata din Seattle: 1,75 cenți pe uncie. Rata ar fi ajustată pentru inflație începând din iulie 2022. Veniturile sunt destinate cheltuielilor de sănătate publică.

Scutite de impozit 100% în Hawaii, New York și Washington sunt sucul de fructe, produslee lactate neîndulcite, ajutoarele dietetice și preparatele pentru sugari. Majoritatea localităților scutesc o gamă similară de băuturi, ca și Hawaii, conform propunerii guvernatorului, deși Philadelphia și Districtul Columbia includ băuturile dietetice în baza lor fiscală[6].

 În Connecticut, legislația introdusă (HB5184)[7], așa-numitul „proiect de lege”, prevede doar că ar trebui impusă o acciză pe SSB-uri fără a dezvălui mai multe detalii cu privire la baza impozabilă, rata sau alocarea veniturilor. De regulă, accizele ar trebui percepute numai pentru a internaliza o externalitate (prejudiciu asociat consumului) sau pentru a crea un sistem de taxe de utilizator. Datorită bazei lor înguste și a naturii regresive, acestea sunt surse inadecvate de venituri generale ale bugetului. În încălcarea acestui principiu, impozitele percepute în prezent (și cele propuse) sunt concepute în moduri care indică faptul că scopul principal al impozitului este creșterea veniturilor. O taxă pe SSB este pur și simplu prea mică pentru a internaliza în mod semnificativ externalitățile relevante.

Chiar dacă propunerile din Hawaii și Washington alocă ambele venituri din taxe cheltuielilor legate de daunele asociate consumului de SSB (o parte din cheltuielile propuse de New York este cheltuită  tangențial), proxy-ul designului fiscal, volumul lichidului, nu lezează agentul care creează daune. Deoarece majoritatea acestor taxe sunt concepute pentru a impozita băuturile cu conținut ridicat de zahăr și băuturile cu conținut scăzut de zahăr în același ritm, acestea nu reușesc să vizeze conținutul real de zahăr. Acest lucru elimină orice stimulent atat pentru producător cat si pentru consumator de a schimba un produs cu conținut ridicat de zahăr cu o alternativă cu conținut scăzut de zahăr. Propunerea New York-ului face o treabă mai bună în direcționarea externalității prin creșterea ratei pentru un conținut crescut de zahăr.

Această defecțiune a bazei de impozitare ar putea fi soluționată prin impozitarea directă a cantității de zahăr, mai degrabă decât a volumului de lichid. Cu toate acestea, chiar dacă baza de impozitare ar  fi corectată, aceasta ar captura doar băuturile zaharoase. Prin urmare, taxele nu iau în calcul aportul  de zahăr din alte surse. De fapt, multe alte surse[8] conțin mult mai mult zahăr în greutate decât SSB-urile. Taxarea doar a  zahărului din băuturi ar fi echivalentă cu taxarea alcoolului din bere, dar nu și cele din vin, sau taxarea tutunului doar atunci când se fumează trabucuri. Dacă zahărul este agentul care dăunează și se poate identifica o externalitate clară, tot zahărul ar trebui să suporte taxa indiferent de metoda de consum (deși o taxă pe toate produsele zaharoase ar crea probabil probleme proprii și ar fi extrem de complexă).

Rezultatul acestor defecte de proiectare poate fi observat în rezultatele reale ale impozitelor. Chiar dacă există indicii că taxele pe SSB au un oarecare efect[9], deși mic[10], asupra consumului, rămâne neclar dacă taxele sunt eficiente în scăderea aportului caloric. Datele anchetei[11] de examinare a sănătății și  nutriției naționale indică faptul că, atunci când indivizii reduc consumul de suc din cauza creșterii impozitului pe SSB, compensează pe deplin caloriile pe care le-ar fi consumat din suc cu caloriile consumate în altă parte, făcând impozitele pe sodă ineficiente în ceea ce privește reducerea calorică.

Un studiu[12] din 2012 realizat la Universitatea Cornell a constatat că, atunci când se confruntă cu o nouă taxă pe suc, multe gospodării și-au redus consumul de suc dar au cumpărat o cantitate crescută de bere, înlocuind un „viciu[13] cu altul. Trecerea la bere are sens economic, deoarece, la 2 cenți pe uncie, SSB-urile din Hawaii ar fi impozitate la o rată de aproape trei ori mai mare decât acciza statului pe bere (0,93 dolari pe galon). În cele din urmă, acest studiu[14] a concluzionat că impactul impozitelor pe băuturi răcoritoare ca factor de descurajare pentru a ajuta la scăderea indicelui de masă corporală (IMC) este minim și nu semnificativ statistic. Una peste alta, rămâne extrem de incert că o acciză pe sucuri are efect efect pozitiv asupra sănătății publice.

Experimentul cu taxele pe suc nu a justificat afirmațiile potrivit cărora un astfel de impozit ar putea avea un beneficiu pozitiv asupra sănătății publice. Mai mult, defectele inerente de proiectare ale unei taxe atât de restrânse o fac improprie pentru generarea de venituri. Parlamentarii ar face mai bine să evite dependența de taxarea sucurilor pentru a finanța guvernul și, în schimb, să crească veniturile prin impozite pe scară largă, la rate scăzute. 

[1] https://taxfoundation.org/tax-basics/excise-tax/

[2] https://taxfoundation.org/tax-basics/excise-tax/

[3] https://www.capitol.hawaii.gov/measure_indiv.aspx?billtype=HB&billnumber=994&year=2021

[4] https://www.nysenate.gov/legislation/bills/2021/s4602

[5] https://taxfoundation.org/global-tax/individual-tax-compliance-complexity/

[6] https://taxfoundation.org/tax-basics/tax-base/

[7] https://www.cga.ct.gov/asp/cgabillstatus/cgabillstatus.asp?selBillType=Bill&which_year=2021&bill_num=5184

[8] https://fdc.nal.usda.gov/

[9] https://www.mdpi.com/1660-4601/17/4/1336

[10] https://www.nber.org/papers/w26233

[11] ageconsearch.umn.edu/bitstream/117066/2/cmsarticle_188.pdf

[12] http://conscienhealth.org/wp-content/uploads/2014/05/ssrn-id2079840.pdf

[13] https://www.jneb.org/article/S1499-4046(13)00284-4/fulltext

[14] https://www.jneb.org/article/S1499-4046(13)00284-4/fulltext

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.