FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

August 6, 2023


Categorii:

SCANDAL LA OMS PE ASPARTAM

Scandal la OMS pe Aspartam. Este sau nu cauză a cancerului. Poziția lui Rafila

 Iuliu Vlădescu , 4 august 2023, 

Un reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat joi că aspartamul, un îndulcitor artificial utilizat pe scară largă în băuturile dietetice și alimentele cu conținut scăzut de zahăr, ar putea cauza cancer, readucând în atenția opiniei publice coflictul legat de acest produs.

Scandal la OMS pe Aspartam

Un alt grup din OMS și-a menținut poziția în ce privește siguranța unui anumit nivel de consum de aspartam. După unele calcule folosind datele standard, o persoană care cântărește 68 de kilograme ar putea evita riscul de cancer, chiar dacă bea aproximativ o duzină de cutii de suc fără zahăr pe zi.

Declarația unui representant OMS referitoare la riscul de cancer asociat cu aspartamul reflectă prima ocazie în care un organism internațional proeminent a analizat în mod public efectele îndulcitorului artificial aproape omniprezent. Dar Aspartamul este un ingredient controversat de zeci de ani.

Consumul ocazional de aspartam nu reprezintă un risc pentru sănătate

Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (I.A.R.C.), a declarat că și-a bazat concluzia că aspartamul ar fi un posibil cancerigen pe dovezi din trei studii observaționale asupra oamenilor, despre care agenția a spus că au legat consumul de băuturi îndulcite artificial cu o creștere a cazurilor de cancer la ficat – la niveluri mult sub o duzină de cutii de suc pe zi. Acesta a avertizat că rezultatele ar putea fi denaturate în raport cu profilul persoanelor care beau cantități mai mari de băuturi dietetice și a solicitat studii suplimentare.

Totuși, persoanele care consumă cantități mari de aspartam ar trebui să ia în considerare trecerea la apă sau alte băuturi neîndulcite, a spus dr. Francesco Branca, director al. Departamentului de Nutriție și Siguranța Alimentelor din OMS.

Dar el a adăugat: „Rezultatele noastre nu indică faptul că consumul ocazional ar trebui să prezinte un risc pentru majoritatea oamenilor”.

Preocupările cu privire la creșterea ratelor globale de obezitate și diabet, precum și schimbarea preferințelor consumatorilor au dus la o explozie de alimente și băuturi fără zahăr și cu conținut scăzut de zahăr. Aspartamul, unul dintre cei șase îndulcitori aprobați de autoritățile de reglementare din SUA, se găsește în mii de produse, gumă de mestecat, sucuri dietetice, ceaiuri, băuturi energizante și chiar iaurturi. De asemenea, este folosit pentru a îndulci diverse produse farmaceutice.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente nu e de acord cu concluzia studiului

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, care a aprobat aspartamul cu zeci de ani în urmă, a emis joi o critică neobișnuită asupra constatărilor agenției globale și și-a reiterat poziția de lungă durată conform căreia îndulcitorul este sigur. Într-o declarație, F.D.A. a spus că „nu este de acord cu concluzia I.A.R.C. conform căreia aceste studii susțin clasificarea aspartamului ca posibil cancerigen pentru oameni”.

F.D.A. a mai spus că faptul că „aspartamul este etichetat de OMS ca „posibil cancerigen pentru oameni” nu înseamnă că aspartamul este de fapt legat de cancer.” F.D.A. a refuzat să pună la dispoziție vreunul dintre experții săi pentru interviuri pentru a discuta preocupările specifice ale agenției.

Dar reacția sa împotriva organizației internaționale a declanșat și mai multe dezbateri în Europa – unde îndulcitorul este încă considerat sigur – precum și o viitoare revizuire în Statele Unite. Iar declarațiile divergente ale agențiilor globale sunt de natură să alimenteze confuzia în rândul consumatorilor.

OMS s-a aflat ocazional în decalaj cu alte autorități în ceea ce privește potențialele riscuri de cancer, cum ar fi glifosatul, și mai târziu a condus la stabilirea faptului că este periculos pentru sănătatea umană. Desemnarea de către organismul internațional a unei asocieri cu cancerul a acelui ingredient din Roundup, un herbicid, a devenit piatra de temelie pentru procesele împotriva producătorilor erbicidului.

În întreaga lume, puternica industrie a băuturilor a luptat mult timp și din greu împotriva oricărei descoperiri de reglementare sau științifice care legau utilizarea îndulcitorilor artificiali de riscurile de cancer sau alte probleme de sănătate. Aspartamul este doar cel mai recent câmp de luptă pentru companiile multinaționale care să respingă noile studii sau potențiale legături cu riscurile pentru sănătate.

„Aspartamul este sigur”, a declarat Kevin Keane, președintele interimar al Asociației Americane pentru Băuturi, într-un comunicat. El a citat anunțurile OMS, evidențiind cel de-al doilea panel, Comitetul mixt de experți pentru aditivi alimentari, care a efectuat o evaluare concomitentă și a lăsat neschimbată cantitatea recomandată de aport zilnic. De asemenea, a considerat că dovezile pentru cancer la oameni „nu sunt convingătoare”, arată un rezumat OMS.

„După o analiză riguroasă, Organizația Mondială a Sănătății constată că aspartamul este sigur și „nu există un motiv suficient pentru a modifica doza zilnică acceptabilă stabilită anterior”, a spus domnul Keane. „Această concluzie puternică întărește poziția F.D.A. și a agențiilor de siguranță alimentară din peste 90 de țări.”

Coca-Cola a adresat întrebări Asociației Americane pentru Băuturi, iar PepsiCo nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

O sticlă de băutură îndulcită cu aspartan consumată pe zi ar putea crește riscul de cancer

Siguranța înlocuitorilor de zahăr, inclusiv disputa științifică veche de decenii cu privire la utilizarea zaharinei în băutura dietetică Tab, a fost atent analizată. Odată ce a fost legată de cancerul vezicii urinare la șobolani, Congresul a mandatat studii suplimentare ale zaharinei.

De atunci, conform F.D.A., 30 de studii au arătat că rezultatele pe rozătoare nu se aplică oamenilor; Oficialii americani au eliminat zaharina dintr-o listă de potențiali cancerigeni. Mai recent, alți îndulcitori au fost cercetați pentru legăturile lor cu posibilele riscuri pentru sănătate.

În centrul disputei cu privire la aspartam se află studiile la rozătoare din perioada 2005-2010 realizate de cercetători din Italia care au arătat o legătură cu cancerul. F.D.A. a respins studiile mult dezbătute ca fiind „compromise”.

Dr. William Dahut, director științific al Societății Americane de Cancer, care a condus unul dintre studiile cheie pe care s-a bazat OMS, a spus că observațiile ar trebui luate în considerare împreună cu raportul OMS de la începutul acestui an, care a indicat că îndulcitorii artificiali nu au oferit niciun ajutor în obținerea pierderii în greutate sau a protecției împotriva altor afecțiuni cronice.

El a spus că acum există puține dovezi care să sugereze că o Coca Cola zilnică ar crește riscul de cancer, adăugând că „este nevoie de mai multe cercetări”. În general, a spus el, știința a fost mai categorică în ceea ce privește reducerea riscului de cancer prin evitarea tutunului, alcoolului, cărnii procesate și excesului de greutate corporală.

I.A.R.C. a spus că nu poate exclude posibilitatea ca studiile care leagă aspartamul de cancerul de ficat să fie rezultatul întâmplării sau al altor factori asociați cu consumul de băuturi dietetice.

Agenția de cancer din OMS are patru categorii: cancerigene, probabil cancerigene, posibil cancerigene și fără clasificare. Aceste niveluri reflectă mai degrabă puterea științei decât probabilitatea ca substanța să provoace cancer.

Celălalt grupul OMS care se ocupă de aditivii alimentari a recomandat ca consumul zilnic să fie sub 40 de miligrame de aspartam per kilogram de greutate a unei persoane – puțin mai mic decât nivelul sugerat în SUA de 50 de miligrame.

F.D.A. a spus că a estimat că o persoană care cântărește 60 de kilograme ar trebui să consume 75 de pachete de îndulcitor cu aspartam pentru a atinge pragul de expunere la un risc potențial.

Pentru revizuirea aspartamului, I.A.R.C. a convocat 25 de experți în cancer din 12 națiuni în Lyon, Franța, pentru a efectua revizuirea studiilor existente. A concluzionat că există dovezi limitate pentru cancer la oameni, pe baza a trei studii care leagă băuturile îndulcite artificial de creșterea carcinomului hepatocelular, cel mai frecvent tip de cancer la ficat.

Băuturile răcoritoare dietetice, asociate cu apariția cancerului la ficat

Un studiu din 2016, condus de oficiali OMS, a analizat aproape 500.000 de oameni din Europa care au fost urmăriți timp de aproximativ 11 ani. Studiul a observat consumul de sucuri și băuturi răcoritoare al participanților și legătura cu cancerele hepatice și ale căilor biliare. Acesta a examinat pe cei care au băut băuturi răcoritoare îndulcite artificial și a constatat că fiecare porție suplimentară de băutură răcoritoare dietetică pe săptămână a fost asociată cu un risc crescut de cancer la ficat cu 6%.

Un studiu publicat anul trecut de cercetătorii de la Harvard, Universitatea din Boston și Institutul Național al Cancerului a examinat consumul de băuturi îndulcite raportat de oameni în chestionare și registre de cazuri de cancer. Cercetătorii au descoperit un risc crescut de cancer de ficat la persoanele cu diabet care au spus că consumă două sau mai multe sucuri îndulcite artificial pe zi. Studiul respectiv nu a constatat nicio creștere a cancerului de ficat în rândul consumatorilor de sucuri dietetice care nu aveau diabet.

Un al treilea studiu, condus de Societatea Americană de Cancer, a examinat utilizarea băuturilor îndulcite cu zahăr și îndulcitori artificiali și datele despre moartea prin cancer. S-a constatat o creștere cu 44% a cancerului de ficat în rândul bărbaților care nu au fumat niciodată și au băut două sau mai multe băuturi îndulcite artificial pe zi. Chiar și ajustând pentru masa corporală mare – în sine un factor de risc de cancer – bărbații au avut o creștere cu 22% a riscului, arată datele dintr-un supliment la studiu.

Asociația Americană pentru Băuturi, care reprezintă Coca-Cola și PepsiCo, a spus că grupul de aditivi alimentari din cadrul OMS – nu experții în cancer – ar trebui să fie autoritatea principală care evaluează aspartamul.

În ultimele săptămâni, grupul comercial al industriei băuturilor a finanțat o nouă coaliție condusă de Alex Azar, numit de fostul președinte Donald J. Trump, și Donna Shalala, numită de fostul președinte Bill Clinton. Atât domnul Azar, cât și doamna Shalala sunt foști secretari ai Departamentului de Sănătate și Servicii Umane. Într-un articol de opinie din Newsweek de la începutul acestei luni, cei doi au adoptat poziția F.D.A. cu privire la siguranța aspartamului și au numit agenția „standardul de aur din lume pentru organismele independente de reglementare”.

Grupul comercial contestase anterior o altă analiză a potențialelor legături ale aspartamului cu cancerul în California. În 2016, un comitet de stat a discutat despre revizuirea aspartamului, dar nu a mers mai departe.

Oficialii din California au spus săptămâna aceasta că statul ar putea revizui cea mai recentă decizie OMS.

Și alți agenți au fost considerați cancerigeni de OMS

Pe lângă aspartam, agenția de cancer a OMS a considerat că alți agenți cancerigeni posibili variază de la cei aparent benigni, cum ar fi extractul de Ginkgo biloba și extractul de frunze de aloe vera, până la cei mai îngrijoratori, cum ar fi gazele de evacuare a benzinei și acidul perfluorooctanoic, cele mai comune dintre substanțele chimice industriale cunoscute sub denumirea de substanțe per- și polifluoroalchilice sau PFAS, care a fost recent supusă unor înțelegeri de miliarde de dolari din cauza contaminării apei potabile.

Considerând aspartamul un posibil cancerigen, I.A.R.C. a intrat, de asemenea, într-una din controversele centrale ale cercetării despre aspartam. Ea a concluzionat că există unele dovezi pentru cancer la animalele de laborator, pe baza studiilor efectuate de Institutul Ramazzini din Italia, invocând descoperirea unor tumori crescute în studiile despre aspartam de la mijlocul anilor 2000. Cu toate acestea, pe baza preocupărilor legate de metodele și interpretările grupului, constatările au fost considerate limitate.

La rândul său, Institutul Ramazzini a declarat în 2021 că munca sa asupra aspartamului a fost validată și că descoperirile sale anterioare au fost „atacate cu sălbăticie de industria de producție chimică și de industria alimentară procesată și de aliații lor din agențiile de reglementare”.

Dr. Branca din cadrul OMS a răspuns întrebărilor despre necesitatea unei recenzii I.A.R.C. în timpul unei conferințe de presă care a avut loc miercuri, spunând că 10 milioane de oameni mor de cancer în fiecare an. „Deci, există o preocupare societală la care organizația noastră trebuia să răspundă”, a spus el.

El a spus că rezultatele au demonstrat o nevoie clară de continuare a cercetării de înaltă calitate. „Într-un fel am dat un semnal de alarmă aici, indicând că trebuie să clarificăm mult mai multe aspecte”, a spus dr. Branca. „În acest moment nu putem exclude nimic”, potrivit The New York Times.

Poziția ministrului Sănătății din România

În România, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că un consum moderat de produse care conțin aspartam, cel mai cunoscut îndulcitor artificial, nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Într-o declarație făcută pe data de 1 iulie, el a precizat că nimeni nu autorizează un produs care să fie considerat cancerigen în cantități mici.

„În general, sunt foarte multe substanţe care sunt utilizate şi în industria alimentară e un îndulcitor care e foarte larg utilizat, le găsiţi inclusiv ca microcomprimate pe care le puteţi utiliza dumneavoastră, acasă, ca să îndulciţi o cafea sau un ceai.

Dar aceste produse sunt periculoase dacă sunt consumate în cantităţi extrem de mari”, a declarat medicul, care a spus că, la „un consum obişnuit de jumătate de litru pe zi, sau maxim un litru, nu sunt probleme”, a spus Alexandru Rafila.

 

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Alexandru Rafila, despre băuturile cu aspartam

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a atras atenția cu privire la consumul excesiv de aspartam, subliniind că oamenii care consumă multe comprimate cu aspartam adăugate în ceai sau cafea pot experimenta probleme digestive.

„Orice exces duce la o astfel de situaţie, dar vă daţi seama că nimeni nu autorizează un produs care este cancerigen în cantităţi mici. Aşa şi fumatul. Este cancerigen. Multă lume fumează. E o problemă legată de exces care se poate referi la alcool, la aspartam. Cantitatea contează şi trebuie să limităm”.

…………………….

Articolul la adresa

https://evz.ro/scandal-oms-aspartam-rafila-cancer.html

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.