FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

April 9, 2022


Categorii:

RUSIA SE CONFRUNTĂ CU CREȘTEREA PREȚULUI ZAHĂRULUI

Rusia se confruntă cu creșterea prețului  zahărului și cu lipsa acestuia, deoarece comercianții deturnează transporturile

Maytaal Angel , Aprilie 1, 2022  

Un angajat stochează pachete cu zahăr rafinat la Fabrica de Zahăr Znamensky, deținută de conglomeratul agricol rus Rusagro (Ros Agro Plc), în localitatea Znamenka, în regiunea Tambov, Rusia.  REUTERS/Sergei Karpukhin

Comercianții Sucden, LDC redirecționează transporturile de zahăr

Rusia riscă lipsuri localizate de zahăr fără importuri – analist

Prețurile zahărului în Rusia au crescut cu 46% în acest an, pe măsură ce cumpărăturile de panică se instalează

LONDRA, 1 aprilie (Reuters) – Comercianții de mărfuri au început să redirecționeze transporturile de zahăr dinspre Rusia, potrivit surselor din industrie și a datelor privind transporturile maritime, o mișcare menită să stimuleze în continuare creșterea prețurilor interne și să crească presiunea asupra guvernului rus pentru a reduce inflația alimentară.

Rusia a avut nevoie de importuri de zahăr în acest an, după două deficite succesive ale recoltei de sfeclă, iar întreruperea livrărilor va duce la deficiențe pe măsură ce țara se luptă cu achiziționarea de zahăr și alte produse de bază, au spus experții din industrie.

Zahărul este utilizat pe scară largă în Rusia, inclusiv pentru conservarea fructelor și prepararea vodcii. Mulți ruși s-au aprovizionat cu îndulcitor și alte produse de bază după ce sancțiunile occidentale fără precedent impuse Moscovei în urma invaziei Ucrainei din 24 februarie au afectat rubla și au dus la creșterea prețurilor la alimente.

Viceprim-ministrul Rusiei Viktoria Abramchenko a declarat miercuri televiziunii de stat Rossiya 1 că țara are suficiente stocuri de zahăr pentru a satisface cererea înainte ca noua recoltă de sfeclă să sosească în septembrie. Dar datele din industrie indică o etanșeitate, dat fiind că ultimele două recolte de zahăr din Rusia au fost sub cele 6 milioane de tone necesare. Această etanșeitate va fi exacerbată, spun experții, doar dacă transporturile de zahăr către Rusia rămân limitate.

Graficul arată declinul recoltei de sfeclă rusească timp de doi ani consecutiv

„Este dificil”, a spus un director de la una dintre cele mai mari case de comerț de mărfuri soft din lume. El a spus că, chiar dacă un client folosește o bancă rusă nesancționată, deprecierea rublei a făcut comerțul prohibitiv de costisitor, asigurătorii majorând primele pentru navele care intră în Marea Neagră.

Două surse din industrie au declarat pentru Reuters că casa comercială Sucden a deturnat recent două transporturi de zahăr brut din America de Sud către Rusia. Sucden a refuzat să comenteze. Sursele nu au oferit mai multe detalii, dar datele din industrie arată că o navă numită Osiris, închiriată de Sucden cu 43.000 de tone de zahăr brut brazilian destinate inițial Rusiei, se îndreaptă în prezent spre Golful Vatika, Grecia. O altă navă numită Argyroula, închiriată de Sucden cu 33.000 de tone de zahăr brut mexican destinată inițial Rusiei, se îndreaptă acum spre Riga, Letonia.

„Este dificil”, a spus un director de la una dintre cele mai mari case de comerț de mărfuri soft din lume. El a spus că, chiar dacă un client folosește o bancă rusă nesancționată, deprecierea rublei a făcut comerțul prohibitiv de costisitor, asigurătorii majorând primele pentru navele care intră în Marea Neagră.

Două surse din industrie au declarat pentru Reuters că casa comercială Sucden a deturnat recent două transporturi de zahăr brut din America de Sud către Graphic care arată transporturile de zahăr deturnate din Rusia.

Comerciantul Louis Dreyfus Company a declarat pentru Reuters că nava sa Pu Lan Hai, care a părăsit Brazilia la sfârșitul lunii februarie cu 45.000 de tone de zahăr brut destinate Rusiei, va lăsa acum o parte din marfă în Egipt, iar restul în Georgia .

În încercarea de a reduce inflația prețului zahărului înainte de război, autoritățile ruse au stabilit o cotă fără taxe vamale pentru 2022 pentru 300.000 de tone de importuri de zahăr alb și brut. De atunci, au interzis exporturile de zahăr până la 31 august.

Măsurile încă nu au dat roade. Datele oficiale arată că indicele prețurilor de consum pentru zahăr din Rusia a crescut cu 46% între 1 ianuarie și 25 martie. Rusia a primit până acum 44.000 de tone importuri de zahăr brut ca parte a cotei stabilite la începutul acestui an. Comercianții spun că țara are doar câteva luni pentru a livra restul cotei, deoarece fabricile sale vor trebui să prelucreze după aceea propria recoltă de sfeclă a Rusiei.  

„Unele volume vor continua să ajungă în Rusia, oamenii vor găsi căi, dar nu cred că afacerile vor continua ca de obicei”, a spus o sursă de la una dintre cele mai mari case de comerț de zahăr din lume. Potrivit șefului analizei al comerciantului Czarnikow, Stephen Geldart, stocurile de zahăr din Rusia sunt la niveluri extrem de scăzute, iar țara riscă lipsuri localizate fără importuri.

Grafic care arată scăderea așteptată a stocurilor de zahăr din Rusia Serviciul Federal Anti-Monopol (FAS) din Rusia și-a reînnoit între timp eforturile pentru a menține sub control creșterea prețului zahărului.

Acesta a lansat luna trecută o investigație asupra producătorului de zahăr Prodimex, acuzându-l că „coordonează ilegal activitatea economică” a comercianților cu amănuntul, ceea ce a dus la o creștere a prețurilor.

La începutul acestui an, FAS a convenit cu producătorii de zahăr să mențină prețurile la poarta fabricii de cel mult 47 de ruble (0,5378 dolari) kilogramul, a spus Geldart, dar acordul se pare că nu a reușit să atenueze inflația prețului zahărului. (1 USD = 87,4000 de ruble)

Reportaj de Maytaal Angel la Londra; Raportare suplimentară de către corespondenții Reuters;  Editare de Nigel Hunt și Jan Harvey

…………………………………

Articolul original,

Russia faces rising sugar prices, shortages as traders divert shipments, By Maytaal Angel, April 1, 20226:46 PM GMT,

https://www.reuters.com/world/europe/russia-faces-rising-sugar-prices-shortages-traders-divert-shipments-2022-04-01/

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.