FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

December 22, 2019


Categorii:

RECOMANDARI PRIVIND SANATATEA

Organizația Mondială a Sănătății /OMS/WHO  recomandă maxim  5 – 10 lingurițe de zaharuri adăugate pe zi

Printr-un Ghid, Consumul de zahar pentru adulți și copii, https://books.google.ro/books/about/Guideline_Sugars_Intake_for_Adults_and_C.html?id=jVk0DgAAQBAJ&printsec=frontcover&source=kp_read_button&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false, apărut la 5 martie 2015, OMS a recomandat reducerea aportului de zaharuri adăugate, în toate etapele vieții, la sub 10% din calorii, pentru a reduce riscul creșterii în greutate și a cariilor dentare. Cantitatea rezultată echivalează cu un consum de maximum 50 g de zahăr pe zi (aproximativ 10 lingurițe) pentru adultul mediu (la un aport caloric de 2.000 kcal).

În plus, OMS considera că o reducere suplimentară a aportului de zaharuri adăugate la mai puțin de cinci procente din energie (adică nu mai mult de 5 lingurițe de zahăr pentru adulți pe zi) ar fi sensibil mai bună. Aceasta era totuși o recomandare provizorie insă punerea în aplicare a acesteia ca politică de sănătate trebuie discutată in continuare.   

Aceste orientări se bazează pe evaluarea mai multor studii științifice privind consumul de zahăr de către adulți și copii și riscul creșterii în greutate nesănătoase și a cariilor dentare.

Orientările OMS se concentrează pe aportul de zaharuri libere. Aceasta include glucoza și dextroza, fructoza, zahărul menajer (zaharoză), precum și zahărul de malț (maltoză) și, de asemenea, zaharurile care se găsesc în miere, siropuri, sucuri de fructe și concentrate de suc de fructe. Zaharuri libere sunt fie adăugate în alimente de către consumatorii înșiși (de exemplu, zahăr în cafea, miere în mușli, …), fie se găsesc și în multe alimente procesate (de exemplu, alimentele gata-preparate, băuturile răcoritoare, prăjiturile) și în sectorul catering ( de exemplu, zahărul din deserturi).

Zaharul se adaugă la multe alimente în diferite cantități: un pahar de limonadă (200 ml) conține în medie 20 g zahăr, un vas de iaurt cu fructe (200 g) conține 25-30 g zahăr iar un  baton  de ciocolată cu lapte (16,7 g) conține în medie aproximativ nouă grame.

Orientările OMS nu se referă la zahărul care se găsește în mod natural în fructele proaspete sau lapte.

Ce spune Ghidulul  „Consumul de zahăr pentru adulți și copii”

La capitolul Recomandari, Ghidul precizeaza (pagina 16) ;

Recomandări și observații

Recomandări

 • OMS recomandă un aport redus de zaharuri libere pe parcursul întregii vieți (recomandare puternică1).
 • Atât la adulți, cât și la copii, OMS recomandă reducerea aportului de zaharuri libere la mai puțin de 10% din consumul total de energie2 (recomandare puternică).
 • OMS sugerează o reducere suplimentară a aportului de zaharuri libere la sub 5% din consumul total de energie (recomandare condiționată3).

Comentarii

 • Zaharurile libere includ monozaharide și dizaharide adăugate în alimente și băuturi de către producător, bucătar sau consumator dar și zaharurile prezente în mod natural în miere, siropuri, sucuri de fructe și concentrate de sucuri de fructe.
 • Pentru țările cu un aport scăzut de zaharuri libere, nivelul nu trebuie crescut. Aporturile mai mari de zaharuri libere amenință calitatea nutrienților din dietele oferind energie semnificativă fără nutrienți specifici (3).
 • Aceste recomandări s-au bazat pe totalitatea dovezilor analizate privind atât relația dintre aportul gratuit de zaharuri și greutatea corporală (dovezi de calitate scăzută și moderată) cât și privind cariile dentare (dovezi de calitate foarte reduse și moderate).
 • Creșterea sau scăderea zaharurilor libere este asociată cu modificări paralele ale greutății corporale, iar relația este prezentă indiferent de nivelul de aport de zaharuri libere. Greutatea corporală în exces asociată cu aportul gratuit de zaharuri rezultă din aportul excesiv de energie.
 • Recomandarea de a limita aportul gratuit de zaharuri la mai puțin de 10% din consumul total de energie se bazează pe dovezi moderate, din studiile de calitate observaționale privind cariile dentare.
 • Recomandarea de a limita suplimentar aportul gratuit de zaharuri la mai puțin de 5% din aportul total de energie se bazează pe dovezi de calitate foarte scăzute din studii ecologice în care s-a observat o relație pozitivă de doză-răspuns între aportul gratuit de zaharuri și cariile dentare, la administrarea de zaharuri libere la mai puțin de 5% din consumul total de energie.

Recomandarea de a limita suplimentar aportul gratuit de zaharuri la mai puțin de 5% din consumul total de energie, care este susținut și de alte analize recente, se bazează pe recunoașterea faptului că efectele negative asupra sănătății cariilor dentare sunt cumulate, urmărind copilăria până la vârsta adultă. Deoarece cariile dentare sunt rezultatul expunerii pe tot parcursul vieții la un factor de risc dietetic (adică zaharuri libere), chiar și o mică reducere a riscului de carii dentare în copilărie este importantă în viața ulterioară; prin urmare, pentru a reduce riscul de carii dentare pe tot parcursul vieții, aportul de zaharuri libere ar trebui să fie cât mai mic posibil.  

 • Nu a fost identificată nicio dovadă pentru vătămarea asociată cu reducerea aportului de zaharuri libere la mai puțin de 5% din consumul total de energie.
 • Deși expunerea la fluor reduce cariile dentare la o anumită vârstă și întârzie debutul procesului de cavitație, aceasta nu împiedică complet apartiția cariilor dentare, iar cariile dentare progresează în continuare la populațiile expuse la fluor (23-35).
 • Aportul de zaharuri libere nu este considerat o strategie adecvată pentru creșterea aportului caloric la persoanele cu aport energetic inadecvat, dacă există alte opțiuni.
 • Aceste recomandări nu se aplică persoanelor care au nevoie de diete terapeutice, inclusiv pentru gestionarea malnutriției acute severe și moderate. Se elaborează separat orientări specifice pentru gestionarea malnutriției acute severe și moderate.

………………………………………….

1 Recomandări puternice indică faptul că „efectele dezirabile ale respectării la recomandare depășesc consecințele nedorite” . Aceasta înseamnă că „recomandarea poate fi adoptată ca politică în majoritatea situațiilor” .

2 Aportul total de energie este suma tuturor caloriilor zilnice / kilojoules consumate din alimente și băuturi. Energia provine din macronutrienți, cum ar fi grăsimi (9 kcal / 37,7 kJ per gram), carbohidrați (4 kcal / 16,7 kJ per gram), inclusiv totalul zaharurilor (zaharuri libere + zaharuri intrinseci + zaharuri din lapte) și fibre dietetice, proteine ​​(4 kcal / 16,7 kJ per gram) și etanol (adică alcool) (7 kcal / 29,3 kJ per gram). Aportul total de energie este calculat prin înmulțirea acestor factori energetici cu numărul de grame din fiecare tip de alimente și băuturi consumate, adăugând apoi toate valorile. Prin urmare, un procent din consumul total de energie este un procent din totalul de calorii / kilojouli  consumati pe zi.

3 Recomandările condiționate sunt făcute atunci când există o certitudine mai mică „cu privire la echilibrul dintre beneficii și daune sau dezavantaje ale implementării unei recomandări”. Aceasta înseamnă că „elaborarea de politici va necesita o dezbatere substanțială și implicarea diverșilor actori” pentru transpunerea lor în acțiune.

 

 

 

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.