FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

July 24, 2021


Categorii:

OBEZITATE SI SUPRAPONDERALITATEA 

 Obezitatea și supraponderabilitatea, pagina oficială a Organizației Mondiale a Sănătătii


9 June 2021

Fapte cheie

 • Obezitatea, aproape s-a triplat, la nivel mondial, din 1975.
 • În 2016, peste 1,9 miliarde de adulți, cu vârsta de 18 ani și peste, erau supraponderali.

Dintre acestea, peste 650 de milioane erau obezi.

 • 39% dintre adulții cu vârsta de 18 ani și peste erau supraponderali în anul 2016, iar 13% erau obezi.
 • Majoritatea populației lumii trăiește în țări în care supraponderalitatea și obezitatea omoară mai mulți oameni decât subponderalitatea.
 • 39 de milioane de copii cu vârsta sub 5 ani erau supraponderali sau obezi în anul 2020.
 • Peste 340 de milioane de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani au fost supraponderali sau obezi, în 2016.
 • Obezitatea poate fi prevenită.

Ce sunt obezitatea și supraponderalitatea

 Supraponderalitatea și obezitatea sunt definite ca acumularea anormală sau excesivă de grăsime care poate afecta sănătatea. Indicele masei corporale (IMC) este un indice simplu de greutate-înălțime care este utilizat în mod obișnuit pentru a clasifica supraponderalitatea și obezitatea la adulți. IMC este definit ca greutatea unei persoane în kilograme, împărțită la pătratul înălțimii sale, în metri (kg / m2).

Adulți

Pentru adulți, OMS definește supraponderalitatea și obezitatea după cum urmează:

 • supraponderalitatea apare pentru un IMC mai mare sau egal cu 25;

și

 • obezitatea apare pentru un IMC mai mare sau egal cu 30.

IMC oferă cea mai utilă măsură la nivel de populație a supraponderabilității și obezității, deoarece este aceeași pentru ambele sexe și pentru toate vârstele adulților.

Cu toate acestea, ar trebui să fie considerat ca fiind un  ghid aproximativ, deoarece poate să nu corespundă aceluiași grad de grăsime , de la individ la individ. Pentru copii, trebuie luată în considerare vârsta la definirea supraponderalității și a obezității.

Copii sub 5 ani

Pentru copii sub 5 ani:

 • supraponderalitatea este greutatea-pentru-înălțime mai mare de 2 abateri standard peste media OMS pentru standardele de creștere a copilului;

și

 • obezitatea este greutate-înălțime mai mare de 3 abateri standard peste mediana OMS pentru standardele de creștere a copilului.

Diagramele și tabelele: Standardele OMS de creștere a copiilor pentru copii cu vârsta sub 5 ani

 

Copii cu vârsta cuprinsă între 5-19 ani

Excesul de greutate și obezitatea sunt definite după cum urmează pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5-19 ani:

 • supraponderalitatea este IMC pentru vârstă mai mare de 1 deviație standard peste mediana de referință a creșterii OMS;

și

Fapte despre supraponderalitate și obezitate

Urmează câteva estimări globale recente ale OMS.

 • În anul2016, peste 1,9 miliarde de adulți cu vârsta de peste 18 ani erau supraponderali. Dintre aceștia peste 650 de milioane de adulți erau obezi.
 • În anul 2016, 39% dintre adulții cu vârsta de peste 18 ani (39% dintre bărbați și 40% dintre femei) erau supraponderali.
 • În general, aproximativ 13% din populația adultă din lume (11% dintre bărbați și 15% dintre femei) erau obezi în anul 2016.
 • Prevalența la nivel mondial a obezității aproape s-a triplat între 1975 și 2016.

În anul 2019, s-a estimat că 38,2 milioane de copii cu vârsta sub 5 ani erau supraponderali sau obezi.

Considerate altădată probleme pentru cei cu venituri mari, supraponderabilitatea și obezitatea cresc acum în țările cu venituri mici și medii, în special în mediul urban.

În Africa, numărul copiilor sub 5 ani supraponderali a crescut cu aproape 24% la sută, din 2000. Aproape jumătate dintre copiii sub 5 ani care erau supraponderali sau obezi în 2019 trăiau în Asia.

Peste 340 de milioane de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani erau supraponderali sau obezi, în 2016.

Prevalența supraponderalității și a obezității în rândul copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani a crescut dramatic de la doar 4% în 1975 la puțin peste 18% în 2016.

Creșterea a avut loc în mod similar atât în rândul băieților, cât și al fetelor: în anul 2016, 18% dintre fete și 19% dintre băieți erau supraponderali.

În timp ce puțin sub 1% dintre copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 5-19 ani erau obezi în anul 1975, mai mult de 124 de milioane de copii și adolescenți (6% dintre fete și 8% dintre băieți) erau obezi în anul 2016.

Excesul de greutate și obezitatea sunt legate de mai multe decese, în întreaga lume,  decât cele survenite din subponderalitate.

La nivel global, există mai mulți oameni obezi decât subponderali – acest lucru se întâmplă în fiecare regiune, cu excepția unor părți din Africa subsahariană și Asia.

Ce cauzează obezitatea și supraponderalitatea?

Cauza fundamentală a obezității și a excesului de greutate este un dezechilibru energetic între caloriile consumate și caloriile eliminate.

La nivel global, au existat:

 • un aport crescut de alimente bogate în energie, bogate în grăsimi și zaharuri; și
 • o creștere a inactivității fizice datorită naturii din ce în ce mai sedentare a multor forme de muncă, schimbarea modurilor de transport și urbanizarea în creștere.

Modificările în tiparele de activitate fizică și dietetică sunt adesea rezultatul schimbărilor de mediu și societale asociate cu dezvoltarea și lipsa politicilor de susținere în sectoare precum sănătatea, agricultura, transporturile, planificarea urbană, mediul, procesarea alimentelor, distribuția, comercializarea și educația.

Care sunt consecințele obișnuite ale supraponderalității și obezității asupra sănătății?

Un IMC crescut este un factor de risc major pentru bolile netransmisibile, cum ar fi:

 • boli cardiovasculare (în principal boli de inimă și accident vascular cerebral), care au fost principala cauză de deces în 2012;
 • diabet;
 • tulburări musculo-scheletice (în special osteoartrita – o boală degenerativă extrem de invalidantă a articulațiilor);
 • unele tipuri de cancer (inclusiv endometru, sân, ovarian, prostată, ficat, vezică biliară, rinichi și colon).

Riscul pentru aceste boli netransmisibile crește, odată cu creșterea IMC.

Obezitatea infantilă este asociată cu o șansă mai mare de obezitate, deces prematur și dizabilitate la vârsta adultă. Dar, pe lângă riscurile viitoare crescute, copiii obezi au dificultăți de respirație, risc crescut de fracturi, hipertensiune, markeri precoce ai bolilor cardiovasculare, rezistență la insulină și efecte psihologice.

 O povară dublă a malnutriției  

Multe țări cu venituri mici și medii se confruntă acum cu o „dublă povară” a malnutriției.

 • În timp ce aceste țări continuă să se ocupe de problemele bolilor infecțioase și subnutriției, ele se confruntă, de asemenea, cu o creștere rapidă a factorilor de risc de boli netransmisibile, cum ar fi obezitatea și supraponderabilitatea, în special în mediul urban.
 • Nu este neobișnuit să se constate că subnutriția și obezitatea coexistă în aceeași țară, aceeași comunitate și aceeași gospodărie.

Copiii din țările cu venituri mici și medii sunt mai vulnerabili la nutriția inadecvată a prenatalului, a sugarului și a copilului mic. În același timp, acești copii sunt expuși la alimente bogate în grăsimi, cu conținut ridicat de zahăr, cu conținut ridicat de sare, cu conținut ridicat de energie și sărace în micronutrienți, care tind să aibă un cost mai scăzut, dar și o calitate a nutrienților mai mică. Aceste tipare dietetice, coroborate cu niveluri mai scăzute de activitate fizică, duc la creșteri bruște ale obezității la copii, în timp ce problemele de subnutriție rămân nerezolvate.

 Cum pot fi reduse excesul de greutate și obezitatea?

Excesul de greutate și obezitatea, precum și bolile lor netransmisibile conexe, pot fi prevenite în mare măsură.

Mediile și comunitățile de susținere sunt fundamentale în modelarea alegerilor oamenilor, făcând alegerea alimentelor mai sănătoase și a activității fizice regulate cea mai ușoară alegere (alegerea cea mai accesibilă, disponibilă și accesibilă) și, prin urmare, prevenirea supraponderalității și a obezității.

La nivel individual, oamenii pot:

 • limita aportul de energie din totalul grăsimilor și zaharurilor;
 • crește consumul de fructe și legume, precum și de leguminoase, cereale integrale și nuci; și
 • desfășura activități fizice regulate (60 de minute pe zi pentru copii și 150 de minute pe săptămână pentru adulți).

Responsabilitatea individuală poate avea efectul deplin doar în cazul în care oamenii au acces la un stil de viață sănătos.

Prin urmare, la nivel social este important să sprijinim indivizii în respectarea recomandărilor de mai sus, prin implementarea susținută a politicilor bazate pe dovezi și bazate pe populație, care fac disponibile activități fizice regulate și alegeri dietetice mai sănătoase, accesibile și ușor accesibile tuturor, în special celor mai săraci indivizi.

Un exemplu al unei astfel de politici este impozitul pe băuturile îndulcite cu zahăr.

(Observatie, Gh. B.: De remarcat ca Organizatia Mondiala a Sanatatii, care militeaza pentru reduerea consumului de zahar, renunta la instituirea unei taxe, ca instrument fiscal de descurajarea consumului, iar recomandarea dispare din ultimul document elaborat  de aceeasi organizatie  si cu aceeasi valoare programatica, Raportul Tehnic, din 4 iunie 2018[1]. Este o noua abordare a OMS, bazata pe esecul taxarii in diferite tari si pe lipsa de dovezi a legaturii dintre  taxare si imbunatatirea generala a sanatatii. OMS recomanda, din 4 iunie 2018, cat mai multa miscare, pentru o viata activa si sanatoasa. Totodata, politicile din documentul “Politici Fiscale pentru Alimentatie și Prevenirea Bolilor Non-comunicabile / Fiscal Policies for Diet and Prevention of Noncommunicable  Diseases “ au fost inlocuite cu programul  “Plan de Acțiune Globală privind Activitatea Fizică/ Global Action Plan on Physical Activity[2].)

Industria alimentară poate juca un rol semnificativ în promovarea dietelor sănătoase prin:

 • reducerea conținutului de grăsimi, zahăr și sare din alimentele procesate;
 • asigurarea faptului că alegerile sănătoase și hrănitoare sunt disponibile și accesibile tuturor consumatorilor;
 • restricționarea comercializării alimentelor bogate în zaharuri, sare și grăsimi, în special a alimentelor destinate copiilor și adolescenților; și
 • asigurarea disponibilității alegerilor alimentare sănătoase și sprijinirea practicii regulate de activitate fizică la locul de muncă.

Răspunsul OMS

Adoptat de Adunarea Mondială a Sănătății în 2004 și recunoscut din nou într-o declarație politică din 2011 privind bolile netransmisibile (MNT), „Strategia globală a OMS privind dieta, activitatea fizică și sănătatea” descrie acțiunile necesare pentru a susține dietele sănătoase și activitatea fizică regulată.

Strategia solicită tuturor părților interesate să ia măsuri la nivel global, regional și local pentru a îmbunătăți dietele și tiparele de activitate fizică la nivel de populație.

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă recunoaște MNC drept o provocare majoră pentru dezvoltarea durabilă. Ca parte a agendei, șefii de stat și de guvern s-au angajat să dezvolte răspunsuri naționale ambițioase, până în 2030, pentru a reduce cu o treime mortalitatea prematură cauzată de MNT prin prevenire și tratament (obiectivul ODD 3.4).

 „Planul de acțiune global privind activitatea fizică 2018–2030: oameni mai activi pentru o lume mai sănătoasă” / “WHO Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health”  oferă acțiuni politice eficiente și fezabile pentru creșterea activității fizice la nivel global.

OMS a publicat  ACTIVE[3], un pachet tehnic pentru a asista țările în planificarea și livrarea răspunsurilor lor. Noile orientări ale OMS privind activitatea fizică, comportamentul sedentar și somnul la copii cu vârsta sub cinci ani au fost lansate în 2019.

Adunarea Mondială a Sănătății a salutat raportul Comisiei privind încetarea obezității la copil (2016) și cele 6 recomandări ale sale pentru a aborda mediul obezogen și perioadele critice din cursul vieții pentru a combate obezitatea infantilă.

Planul de punere în aplicare pentru a îndruma țările în acțiuni de punere în aplicare a recomandărilor Comisiei a fost binevenit de Adunarea Mondială a Sănătății în 2017.

………………………………….

Traducere a paginii oficiale  a  Organizației Mondiale a Sănătății, WHO:

OBESITY AND OVERWEIGHT

  

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight

[1] https://apps.who.int/iris/handle/10665/272710

[2] https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/272722/9789241514187-eng.pdf

[3] https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/275415/9789241514804-eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.