FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

June 22, 2020


Categorii:

NEONICOTINOIDE :  CURTEA EUROPEANĂ DE JUSTIȚIE MENȚINE DECIZIA DIN 2013

NEONICOTINOIDE :  CURTEA EUROPEANĂ DE JUSTIȚIE MENȚINE DECIZIA DIN 2013 PRIVIND  RESTRICȚIILE  UTILIZARII  NEONICOTONOIDELOR, 04 June 2020  ( “Bayer and NFU battling to overturn neonicotinoids ban”,  https://www.fwi.co.uk/arable/crop-management/bayer-and-nfu-battling-to-overturn-neonicotinoids-ban ) 

 

În urma avizelor științifice ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), Comisia Europeană a restricționat utilizarea a trei insecticide neonicotinoide (imidaclopridul și  clothianidinul  de la Bayer și tiametoxamul de la Syngenta). Aceste  substanțe s-au dovedit a fi foarte toxice pentru albine.

Cele două companii poducatoare de pesticide au contestat deciziile în fața Curții Europene de Justiție din  Luxemburg.  Multe lobby-uri din industria agro-alimentara au sprijinit companiile de pesticide (European Crop Protection Association, Crop Life International, Uniunea Națională a Agricultorilor din Marea Britanie / UK National Farmers Union -NFU, etc.), în timp ce organizații ale societății civile au intervenit în sprijinul Comisiei Europene în calitate de Coaliție (PAN Europa, Coordonarea europeană a Apiculturii / European Beekeeping Coordination, Greenpeace , Client Earth, Buglife și Sum of Us).

 Martin Dermine, responsabilul cu politica de sănătate și mediu PAN Europe, a declarat: „În cadrul acestui caz, a trebuit să combatem multe argumente înșelătoare din partea agro-industriei. Considerăm că intervenția noastră în acest caz a jucat un rol important , pentru a arăta Curții că Comisia a avut dreptate să restricționeze neonicotinoidele în anul 2013. Acest verdict al Curții Europene de Justiție este foarte oportun, deoarece sprijină recenta decizie a UE care interzice toate utilizările în aer liber ale neonicotinoidelor ”.

Restricțiile din 2013 au fost decise pe baza unui document de orientare al EFSA privind  albine,  pentru evaluarea riscurilor produselor fitosanitare. Acest document este cel mai actualizat mod de a evalua toxicitatea pesticidelor asupra albinelor, înainte de aprobarea pesticidelor sau în cazul reevaluării pesticidelor. Cu toate acestea, documentul de orientare nu a fost încă aprobat de statele membre ale UE ca urmare a activităților de lobby intens din partea industriei agrochimice, cu sprijinul unor state membre care i-au blocat efectiv progresul.

Martin Dermine a adăugat: „Acest verdict arată clar că utilizarea Documentului de Orientare pentru Albine / Bee Guidance Document  este un instrument esențial pentru protejarea albinelor de efectele nocive ale pesticidelor. Este de mult timp ca statele membre să aprobe Documentul de orientare atunci când iau decizii cu privire la aprobările pesticidelor care ar putea reprezenta o amenințare pentru populațiile de albine ”.

Avocații care acționează în numele NFU se luptă în instanță pentru a anula interzicerea pesticidelor neonicotinoide, care au fost legate de vătămarea albinelor.

Apelul împotriva interzicerii Uniunii Europene de a folosi orice neonicotinoide  în aer liber, introdus de Bayer CropScience, a început miercuri (3 iunie) la Curtea de Justiție Europeană (CEJ) din Luxemburg.

În decembrie 2013, Comisia Europeană a anunțat interzicerea utilizării a trei pesticide neonicotinoide, după ce oamenii de știință au legat utilizarea acestora cu vătămarea albinelor. Interdicția a cuprins utilizarea a trei ingrediente active, imidaclopridul și draianianina de Bayer și tiametoxamul Syngenta, pentru utilizarea culturilor cu flori considerate atrăgătoare pentru albine, precum rapița, porumbul și floarea soarelui.

UE a extins interdicția în 2018 /(EU extended the ban in 2018 )  pentru a acoperi „întreaga utilizare în aer liber” a celor trei activi, inclusiv sfeclă de zahăr.

În mai 2018, Bayer și Syngenta au lansat o contestație legală împotriva interdicției, însă Tribunalul general al UE a respins contestația și a decis că comisia și-a aplicat corect „principiul precauției”, care „acordă prioritate cerințelor referitoare la protecția sănătate publică, siguranță și mediu, peste interes economic ”.

Opozitia Bayer

Studiile revizuite la egalitate au legat utilizarea neonicotinoizilor cu o scădere a populației de albine, dar rezultatele sunt contestate amar de Bayer.

Acesta susține că studiile au fost „efectuate în limite artificiale ale unui laborator și nu sunt în niciun caz reprezentative pentru condițiile realiste de teren”.

Miercuri, Bayer a lansat un apel împotriva hotărârii Curții Generale începând cu mai 2018, contestând decizia de a susține hotărârea comisiei.

Recursul lui Bayer ridică o serie de îngrijorări cu privire la hotărârea Tribunalului:

  • Standardul de control stabilit de instanță este greșit de drept (și prea mic).
  • Comisia ar fi trebuit să evalueze activitățile utilizând o evaluare a riscurilor prevăzută de legislație.
  • Incertitudinea în materie de reglementare creată de hotărârea privind produsele cu aprobările existente va înăbuși inovația și investițiile în sectorul protecției culturilor.
  • Că (contrar hotărârii), discreția comisiei nu este nelimitată și principiul precauției nu permite comisiei să anuleze procedura legală.
  • Că principiul precauției nu poate fi o „incantare universală” pentru a bloca inovarea.
  • Comisia ar fi trebuit să efectueze o evaluare adecvată a riscurilor, iar instanța nu ar trebui să avizeze comisia care acționează doar pe riscuri ipotetice – „frica de risc” nu este suficientă; ar trebui să existe o evaluare științifică adecvată.

NFU  acționează ca intervenient în cazul în favoarea recursului formulat de Bayer.

Nina Winter, consilierul juridic principal NFU, a declarat: „Intervenția noastră se concentrează asupra erorilor pe care le  credem făcute de Tribunalul General; a permis Comisiei să aducă restricții  fără o analiză cost-beneficiu corespunzătoare – Comisia nu a evaluat nici impactul asupra albinelor, nici asupra fermierilor când a introdus restricțiile – iar instanța nu a cerut Comisiei oblifatiile respective din legislația care stabilește modul în care aprobările trebuie revizuite.

“Acest lucru ne îngrijorează, ca fermieri, atât în ​​ceea ce privește aceste produse de protecție a plantelor, dar și mai pe larg”

Un raport din 2017 a ajuns la concluzia că interdicția neonicotinoidă a costat fermierii europeni de rapiță singuri aproape 900 de milioane de euro (803 milioane de lire sterline) pe an, inclusiv o pierdere a randamentului de 4%, ceea ce se traduce la 912.000 de tone de semințe de oleaginoase.

ONG-urile ecologiste

Cu toate acestea, ONG-urile ecologiste  BeeLife, BugLife, Greenpeace și Pesticide Action Network Europa  susțin decizia Comisiei Europene și intervin pentru a solicita instanței să respingă recursul lui Bayer.

Într-o declarație, BeeLife a declarat: „Audierea de astăzi ar putea marca un alt pas către asigurarea faptului că eforturile legitime de implementare a legislației UE, protejarea albinelor și a mediului sunt foarte apreciate.

„De asemenea, exista oportunitatea de a trimite  mesajul clar că interesele economice nu depășesc protecția mediului în Europa.”

 

…………………………………………….

Contact PAN Europe, Martin Dermine, +32 486 32 99 92, martin@pan-europe.info ;

………………………………………….. 

Decizia CJUE; https://www.pan-europe.info/sites/pan-europe.info/files/20180517_%20Neonics_verdict%20ECJ.pdf

…………………………………………..

Articolul original:  Bayer and NFU battling to overturn neonicotinoids ban https://www.fwi.co.uk/arable/crop-management/bayer-and-nfu-battling-to-overturn-neonicotinoids-ban; traducerea, GB.

     *  *  *

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.