FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

November 30, 2022


Categorii:

LUMEA  ZAHARULUI

Din lumea internationala a zaharului, 30 noiembrie 2022

În raportul său semestrial al pieței de zahăr pentru sezonul 2022-2023, USDA estimează că producția mondială ar trebui să crească cu 2,8 Mt la 183,2 Mt (valoare brută) comparativ cu sezonul precedent.

Creșterile din Brazilia (+2,6 Mt), China (+0,4 Mt) și Rusia (+0,5 Mt) sunt de așteptat să compenseze scăderile din UE (-0,33 Mt) și India (-1,07 Mt), a spus USDA.

Consumul uman de zahăr la nivel mondial este de așteptat să atingă un nivel de 176,4 Mt (+3,1 Mt) datorită creșterii cererii, în principal în China (+0,5 Mt) și în Indonezia (+0,3 Mt).

Cu toate acestea, USDA și-a revizuit în scădere prognoza de consum făcută în urmă cu șase luni (-2,5 Mt) din cauza contextului economic.

Exporturile mondiale ar trebui să crească datorită vânzărilor mai mari din Brazilia (+2,25 Mt) și Thailanda (+1 Mt). Acestea vor depăși scăderea așteptată în India, al doilea cel mai mare exportator (-2,34 Mt).

China ar trebui să-și încetinească importurile (-1 Mt) și va vinde o parte din stocurile sale pentru a satisface cererea mai mare prognozată de USDA.

În India și Thailanda, se așteaptă și o scădere a stocurilor. Aceste scăderi vor duce la o scădere semnificativă a stocurilor finale mondiale pentru 2022 -23 de la – 5,93 Mt la 38,56 Mt.

 

BRAZILIA  

Prelucrare trestiei de zahăr în regiunea Centru-Sud a Braziliei a continuat într-un ritm neobișnuit de mare în prima jumătate a lunii noiembrie, deoarece o recoltare întârziată a împins operațiunile la sfârșitul celui de-al patrulea trimestru al anului.

Concasoarele au produs 1,7 milioane t de zahăr în perioada 1-15 noiembrie, cu ultimul spectacol la Unicadatas, cu mult peste volumul produs în aceeași perioadă a anului trecut, când o recoltă marcată de secetă și îngheț a făcut ca fabricile să închidă mai devreme în sezon.

Volumele cumulate de zahăr produse pentru 2022-2023 au fost de 32 Mt, depășind producția de anul trecut.

Volumul total de zahăr produs în acest an va continua să crească — recolta de trestie de zahăr este în desfășurare, cu volumele recoltate peste două ori în primele două săptămâni ale lunii noiembrie, comparativ cu un an mai devreme — deoarece multe fabrici de zdrobire continuă operațiunile până la sfârșitul sezonului.

Pe 16 noiembrie, 140 de fabrici de concasare au rămas în funcțiune în Centru-Sud, comparativ cu 65 cu un an mai devreme, dar acest număr este programat să scadă rapid, deoarece alte 64 de unități își închid ușile moștenitoare în ultimele două săptămâni.

Un amestec constant de zahăr-etanol în totat -noiembrie ar trebui să ajute, de asemenea, producția de zahăr din 2022-2023 să depășească cifra de anul trecut. În primele două săptămâni ale lunii, producția de zahăr din Centru-Sud a reprezentat 48,4% din prelucrarea trestiei locale, cu două puncte procentuale mai mult decât media sezonului.

Producția de etanol rămâne o opțiune relativ neatractivă pentru concasoare, cu puțină claritate deocamdată în ceea ce privește dacă Brazilia va menține politica fiscală actuală, care a lăsat concurența cu alți combustibili la pompă.

Realul brazilian, slab față de dolar ar trebui, de asemenea, să încurajeze gavricile să transforme mai multă trestie de zahăr către zahăr exportabil.

Un alt sezon provocator de trestie de zahăr din acest an – volumele recoltate au depășit cu puțin cifra șapte de anul trecut, după ce campania 2021-22 a fost marcată de secetă și îngheț – ar trebui să cedeze loc unor condiții mai bune în 2023.

Ploile în ultimele săptămâni, deși în detrimentul ritmului de recoltare al sezonului curent, ar trebui să asigure un optim pentru a începe până în 2023-2024, pentru producători de zahăr care vizează să se orienteze către volume de până la 37 de milioane de tone.

 

AUSTRALIA

În raportul său semestrial din noiembrie, prognozele USDA sunt legate de exporturile australiene în sezonul 2022-23, după trei ani de scădere.

Vânzările internaționale ar ajunge la 3,6 Mt, adică cu 0,45 Mt mai mult decât în sezonul precedent.

Producția din acest sezon va crește ușor până la 4,4 Mt (+0,23 Mt) , datorită suprafețelor mai mari de trestie și condițiilor meteorologice favorabile.

Precipitațiile abundente au favorizat recoltele, dar acestea ar trebui să rămână stabile datorită unei reduceri a utilizării inputurilor mai scumpe ca urmare a conflictului din Ucraina.

Producătorii australieni doresc să profite de mediul de preț ridicat și vor răspunde cererii dinamice din țările asiatice prin reducerea stocurilor moștenitoare.

Vânzările către Indonezia, Japonia și Coreea de Sud reprezintă 85% din vânzările la export ale Australiei.

 

INDIA

Comercianții indieni de zahăr înregistrează o cerere puternică de export, în special din China, Bangladesh și unele țări din Africa de Est. Potrivit surselor comerciale locale, cota de 6 Mt alocată în urmă cu câteva săptămâni de guvernul țării ar putea fi complet rezervată înainte de sfârșitul anului, cu rambursări extinse până în martie viitor.

Această cerere dinamică a determinat mai mulți producători de zahăr să caute să renegocieze în sus prețurile contractelor de export încheiate cu câteva săptămâni în urmă la prețuri sub nivelul actual. Aceste demers implicit a  afectat piața mondială determinând creșterea prețurilor.

Unii operatori indieni se tem că astfel de practici ar putea crea probleme pentru negocierile viitoare. Industria zahărului din India speră că o cotă suplimentară între 2 și 4 milioane de t va fi anunțată cu drag anul viitor. Președintele ISMA, Aditya Jhunjhunwala, a declrat lui Reuter, în marginea conferinței ISO de la Londra, săptămâna trecută, că este încrezător că autoritatea va permite exportul unui astfel de volum suplimentar , mai târziu,  în sezon.

India a exportat dare cord 11.2M la f zahăr sezonul trecut.

 

GERMANIA

Sudzucker

Cel mai mare producător de zahăr din Europa, Sudzucker, ia în considerare creșterea prețului zahărului pentru un câștig în sezonul viitor, potrivit informațiilor de la Reuters, care îl citează pe directorul general al companiei, NielsPoerksen, intervievat la Londra în marja conferinței ISO.

Sudzucker consideră că, în unele regiuni, creșterea continuă a costurilor de producție contribuie la reducerea marjelor și necesită luarea în considerare a unui preț mai mare al zahărului.

Industria zahărului este una dintre cele mai consumatoare de energie. Multe fabrici funcționează cu gaz, iar prețurile au crescut în ultimele luni din cauza consecințelor războiului din Ucraina.

În ceea ce privește suprafețele cultivate cu sfeclă, Sudzucker consideră că revizuirea ascendentă a prețului sfeclei plătit fermierilor nu va duce la o creștere a suprafețelor din cauza obligațiilor de rotație a culturilor. Pentru sezonul curent, Sudzucker estimează o scădere a suprafeței cu sfeclă de 4%.

CARGIL

La viitorul show Food Ingredients Europe (FIE) de la Paris, în perioada 6-8 decembrie, Cargill își va prezenta cheia în inovațiile grediene. Acestea vor include gamele de produse pe bază de plante și soluții de reducere a zahărului din fibre solubile pentru cofetărie și panificație.

Potrivit Cargill, fibrele solubile (pulbere și lichide) au fost concepute pentru a reduce zaharurile cu cel puțin 30%, pentru a îmbogăți conținutul de fibre și pentru a îmbunătăți scorul Nutri într-o gamă largă de utilizări alimentare (cofetărie, panificație, produse lactate, băuturi… .).  

Producția, sub licență exclusivă, a fost dezvoltată în parteneriat cu Institutul de Tehnologie din Karlsruhe.

Vor fi prezentate două prototipuri, o cremă usoară și o gumă de mestecat. Printre ingredientele sale de bază, pudrele de cacao Gerkens oferă o reducere  de 30% a zahărului, menținând în același timp un gust echilibrat de ciocolată, în ciuda absenței îndulcitorilor sau a ingredientelor artificiale.

Cargill va introduce, de asemenea, o nouă băutură cu ciocolată cu conținut redus de zahăr.

Pentru umpluturile de cofetărie, Cargill va prezenta concepte noi.

Cremoflex este cea mai recentă adăugare la gama de umpluturi care permite industriei de cofetărie să creeze diferite produse cu texturi adaptate.

Alte produse expuse vor include o prăjitură cu ciocolată făcută din ingrediente din surse durabile, o gustare cu semințe de dovleac cu conținut scăzut de sodiu (30% fără sare) și o colecție de biscuiți și tartine dulci și sărate pe bază de plante.

Prețurile zahărului au pierdut teren în această săptămână în ceea ce privește obținerea de profit de către fondurile financiare.

Amenințarea unei scăderi a economiei globale, care ar putea fi accentuată de evenimentele din China, afectează prețurile mărfurilor. Excedentul global de zahăr pentru sezonul curent ar putea fi umflat de o scădere a consumului global, conform prognozei USDA în cel mai recent raport semestrial al său. În acest context, nu poate fi exclusă o nouă ajustare descendentă a prețurilor.

…………………………….

Unformatiile originale in , 30 noiembrie 2022. GB

 

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.