FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

May 13, 2023


Categorii:

INDICELE FAO PRIVIND PREȚURILE ALIMENTELOR

Situația alimentară mondială. Indicele FAO privind prețurile alimentelor , Redacția Retail.ro  , 12 Mai 2023 –

Indicele FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite) al prețurilor alimentelor a înregistrat o medie de 127,2 puncte în aprilie 2023, cu 0,8 puncte (0,6%) mai mare decât în martie și cu aproximativ 31,2 puncte (19,7%) sub valoarea sa din aceeași lună a anului trecut. Ușoara revenire a indicelui în aprilie a fost determinată de o creștere puternica a indicelui de preț pentru zahăr, împreună cu o revenire a indicelui de preț pentru carne, în timp ce prețurile la cereale, produse lactate și uleiuri vegetale au continuat să scadă, potrivit Fao.org.

  Indicele FAO al prețurilor la produsele alimentare este o măsură a variației lunare a prețurilor internaționale ale unui coș de produse alimentare. Acesta constă în calcularea unei medii a indicilor de preț pentru cinci grupe de produse de bază ponderate cu cotele medii de export ale fiecăreia dintre grupe. În aprilie, indicele FAO al prețurilor alimentelor a înregistrat o ușoară revenire.

Indicele FAO la prețul zahărului

Indicele FAO al prețului zahărului a înregistrat o medie de 149,4 puncte în aprilie, în creștere cu 22,4 puncte (17,6 %) față de martie, reprezentând a treia creștere lunară consecutivă și cel mai ridicat nivel din octombrie 2011. Creșterea prețurilor a fost legată, în principal, de îngrijorările profunde legate de noi deficite de rezerve de disponibilități la nivel mondial în sezonul 2022/23, ca urmare a unor noi revizuiri în scădere a previziunilor de producție pentru China și India, împreună cu o producție mai mică decât se aștepta în Thailanda și Uniunea Europeană.

În pofida perspectivelor pozitive pentru recolta de trestie de zahăr din 2023 în Brazilia, un început lent al recoltei din cauza precipitațiilor peste medie a împins din nou prețurile în sus. Creșterea prețurilor internaționale ale țițeiului și întărirea realului brazilian în raport cu dolarul american au contribuit, de asemenea, la creșterea generală a prețurilor mondiale ale zahărului.

Indicele FAO la prețul cerealelor

Indicele FAO al prețurilor cerealelor a avut o medie de 136,1 puncte în aprilie, cu 2,4 puncte (1,7%) mai puțin decât în martie și cu 33,5 puncte (19,8%) mai puțin decât în anul precedent. Scăderea prețurilor mondiale la toate cerealele majore a compensat creșterea lunară a prețurilor la orez.

Prețurile internaționale la grâu au scăzut cu 2,3 la sută în aprilie, ajungând la cel mai scăzut nivel din iulie 2021, în principal din cauza disponibilităților ample de export din Federația Rusă și Australia. De asemenea, în aprilie, prețul porumbului la nivel modnial a scăzut cu 3,2 %, în principal din cauza ofertelor mai mari din punct de vedere sezonier în America de Sud, unde recoltarea a continuat, iar perspectivele favorabile indică o producție record în Brazilia.

În ceea ce privește alte cereale secundare, prețurile mondiale la orz și sorg au scăzut, de asemenea, cu 4,3 și, respectiv, cu 0,3 la sută, reflectând cererea mondială slabă și efectul de propagare a piețelor mai slabe ale grâului și porumbului.

În schimb, vânzările către cumpărătorii asiatici au stimulat prețurile internaționale la orez în aprilie. Ca urmare, cotațiile orezului la export au inversat cea mai mare parte a scăderilor înregistrate în martie 2023.

Indicele FAO privind prețul uleiurilor vegetale

Indicele FAO privind prețul uleiurilor vegetale a înregistrat o medie de 130,0 puncte în aprilie, în scădere cu 1,8 puncte (1,3%) față de martie, reprezentând a cincea scădere lunară consecutivă. Scăderea continuă a indicelui de preț a reflectat efectul combinat al prețurilor mondiale stabile pentru uleiul de palmier și al scăderii cotațiilor pentru uleiurile de soia, rapiță și floarea-soarelui.

După o scurtă revenire în martie, prețurile internaționale ale uleiului de palmier au rămas în general neschimbate în aprilie, pe măsură ce presiunea descendentă exercitată de cererea slabă de importuri în principalele țări importatoare a fost compensată de sprijinul oferit de oferta relativ scăzută din principalele țări producătoare.

În schimb, prețurile mondiale ale uleiului de soia au continuat să scadă, în general depreciate de impactul unei recolte sezoniere de soia potențial record în Brazilia, în ciuda unei perspective de producție puternic reduse în Argentina. În paralel, prețurile internaționale ale uleiului de rapiță și de floarea-soarelui au continuat să scadă, susținute în principal de oferta mondială abundentă și continuă pentru export.

Indicele FAO la prețul produselor lactate

Indicele FAO al prețurilor produselor lactate a înregistrat o medie de 124,6 puncte în aprilie, cu 2,2 puncte (1,7%) mai puțin decât în martie și cu 22,1 puncte (15,1%) sub nivelul din anul precedent. În aprilie, prețurile internaționale ale laptelui praf au scăzut pentru a zecea lună consecutiv, în principal din cauza impactului cererii mondiale de importuri, care a rămas în continuare slabă.

Achizițiile crescute din China și livrările mai mici din Noua Zeelandă au împiedicat o scădere a prețurilor mondiale la laptele praf integral care ar fi putut fi mai pronunțată, în timp ce creșterea livrărilor actuale din Europa de Vest a exercitat o presiune suplimentară în sensul scăderii prețurilor la laptele praf degresat.

Prețurile la brânzeturi au scăzut, de asemenea, în principal ca urmare a disponibilităților abundente exportabile din Europa de Vest, unde mai mult lapte este utilizat pentru producția de brânzeturi, în contextul creșterii sezoniere a producției de lapte. În schimb, prețurile mondiale ale untului au rămas destul de stabile, deoarece creșterea ofertei a fost, în general, suficientă pentru a satisface creșterea cererii de importuri pentru livrări pe termen scurt și lung.

Indicele FAO al prețurilor la carne

Indicele FAO al prețurilor la carne a fost în medie de 114,5 puncte în aprilie, cu 1,5 puncte (1,3%) mai mare decât în martie și cu 7,4 puncte (6,1%) mai mic decât în aceeași lună a anului trecut.

În aprilie, prețurile internaționale la carnea de porc au crescut cel mai mult, reflectând creșterea importurilor în țările asiatice și constrângerile persistente ale ofertei în mai multe țări exportatoare importante, din cauza costurilor de producție ridicate și a problemelor de sănătate animală.

Între timp, prețurile mondiale la carnea de pasăre și-au revenit după nouă luni de scăderi continue, deoarece cererea de importuri a crescut în Asia, în timp ce în multe regiuni au continuat să existe constrângeri în ceea ce privește oferta, ca urmare a unor focare extinse de gripă aviară.

Prețurile internaționale la carnea de vită au crescut, de asemenea, ca răspuns la o scădere a ofertei de bovine pentru sacrificare, în special în Statele Unite. Prețurile la carnea de oaie, pe de altă parte, au rămas destul de stabile, deoarece abundența disponibilităților exportabile în Oceania aproape că a egalat creșterea importurilor în țările din Asia și Orientul Mijlociu.

* Spre deosebire de alte grupe de produse de bază, majoritatea prețurilor utilizate în calculul indicelui FAO al prețurilor la carne nu sunt disponibile în momentul calculării și publicării indicelui FAO al prețurilor la alimente; prin urmare, valoarea indicelui prețurilor la carne pentru cele mai recente luni este derivată dintr-o combinație de prețuri preconizate și observate. Uneori, acest lucru poate necesita revizuiri semnificative ale valorii finale a indicelui FAO al prețurilor cărnii, care, la rândul său, ar putea influența valoarea indicelui FAO al prețurilor produselor alimentare.

…………………………………….

Articolul la adresa:

https://www.retail.ro/articole/stiri-si-noutati/situatia-alimentara-mondiala-indicele-fao-privind-preturile-alimentelor-9064.html

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.