FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

May 1, 2022


Categorii:

FERMIERII AU CULTIVAT CEA MAI MICĂ SUPRAFAȚĂ DIN ULTIMII 13 ANI

Plecarea francezilor de la Tereos se vede deja în estimările privind producția de sfeclă de zahăr a României. Fermierii au cultivat cea mai mică suprafață din ultimii 13 ani

Alina Stanciu – Dum, 01 mai 2022

În anul de marketing 2022/2023 România va produce sfeclă de zahăr pe o suprafață redusă cu 14% față de anul anterior, de numai 18.000 de hectare. Producția va fi astfel mai mică în ciuda randamentelor bune care se așteaptă. Trendul se datorează profitabilității reduse a fermierilor care ar avea mai mult de câștigat din ale culturi, precum porumbul, dar și a faptului că România a rămas cu o singură unitate de procesare a sfeclei de zahăr, după ce compania franceză Tereos a anunțat că închide fabrica de la Luduș.

Departamentul pentru Agricultură al SUA prognozează pentru anul de marketing 2022/2023 o producție de zahăr de numai 16 milioane de tone, urmare a unei suprafețe cultivate în scădere, mai ales în Belgia, Franța, Polonia, Spania și România, arată ultimele date.

Aceasta reprezintă o scădere cu 25 000 de tone sub producția preconizată pentru anul de comercializare 2021/22, dar rămâne cu 340 000 de tone peste producția anului de comercializare 2020/21, care a fost afectată de virusul galben al sfeclei de zahăr (BYV) în principal în Franța, Germania și Polonia. Calculată la randamentul mediu al zahărului, această scădere este rezultatul unei noi scăderi prognozate a suprafeței cultivate cu sfeclă din UE cu 30 000 de hectare.

Fermierii europeni au plantat doar 1,45 milioane de hectare de sfeclă, față de 1,49 milioane de hectare în 2020 și respectiv 1,48 milioane de hectare în 2021, din cauza rentabilității scăzute în raport cu alte culturi precum porumbul care a ajuns în această perioadă să se vândă la prețuri record.

Numai în România suprafața estimată a scăzut cu 3.000 de hecatre, de la 21.000 în anul comercial 2021/2022 la 18.000 anul acesta. Este cea mai mică suprafață cultivată cu sfeclă de zahăr din 2009 încoace, conform datelor Ministerului Agriculturii care a raportat pentru 2019 o suprafață de 22,4 mii de hectare.

În ceea ce privește producția, USDA estimează pentru acest an comercial un randament mediu la hectar pentru România de 36,7 tone, față de 38 de tone anul trecut și 33,4 acum doi ani, ceea ce înseamnă că am putea atinge la o producție totală de 660,6 mii de tone. Anul trecut, producția a fost de 798.000 de tone, conform USDA, iar în 2019 de 945,2 de mii de tone potrivit MADR.

Producția totală de zahăr din sfeclă de zahăr din UE27 pentru anul de producție 2022/23, inclusiv pentru uz industrial, este prognozată la 17,8 milioane de tone, o scădere de 300 000 tone față de anul de producție 2021/22, dar totuși cu peste 355 000 tone peste anul de producție 2020/21. Se preconizează că utilizarea industrială, în special pentru bioetanol, va scădea din nou în anul comercial 2022/23 din cauza prețurilor ridicate ale zahărului, după o ușoară redresare în 2021/22, care a fost determinată de creșterea cererii pentru amestecul în benzină după criza COVID-19.

Mai avem o singură fabrică de procesare a sfeclei de zahăr

În afară de prețul mic al sfeclei, care îi descurajează pe fermieri, declinul din România se explică și prin faptul că, de la începutul anului, pe pplan local a rămas o singură unitate de procesare a sfeclei de zahăr, respectiv unitatea Agrana de la Roman. Aceasta după ce compania franceză Tereos a decis să închidă unitatea de la Luduș.

Potrivit Ministerului Agriculturii, fabrica de la Luduș a francezilor de la Tereos avea o capacitate de procesare de 4.000 de tone de sfeclă de zahăr pe zi, ceea ce înseamnă o capacitate totală de procesare de 440.000 de tone pe campanie. În schimb, concurentul Agrana are la fabrica de la Roman o capacitate totală de procesare de 5.500 de tone de sfeclă pe zi, ceea ce înseamnă o capacitate totală de procesare de 550.000 de tone de sfeclă pe campanie.

Tereos România SA, filiala locală a procesatorului francez de zahăr, a produs anul trecut 37.735 tone de zahăr din sfeclă, din cele peste 110.000 de tone de zahăr realizate în România, în total. Ministerul Agriculturii susținea că francezii vor face în continuare zahăr la Luduș, dar numai din zahăr brut din trestie.

Din estimările MADR, aproximativ 500 de fermieri au fost afectați de decizia francezilor de a închide unitatea de la Luduș. Tereos prelua sfecla de pe o suprafață de 7.000 de hectare.

La nivelul UE, suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr a scăzut cu 200 000 ha sau 12 %. Nouă fabrici de prelucrare a sfeclei s-au închis – patru în Franța, două în Germania și Croația și una în Grecia.

„Lipsa de rentabilitate îi determină pe agricultori să reducă suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr în favoarea unor culturi mai profitabile, ceea ce induce consolidarea cu procesatorii, iar atunci când o fabrică de prelucrare se închide, acest lucru forțează și mai mulți agricultori să renunțe la cultivarea sfeclei. Pentru anul de producție 2022/23, mai multe fabrici de prelucrare au raportat că sunt amenințate cu închiderea. O reducere a produselor de protecție a plantelor (PPP) disponibile, ca urmare a faptului că UE nu a reînnoit aprobările de produse, a înăbușit creșterea productivității și a indus o volatilitate sporită a randamentului, descurajându-i și mai mult pe fermieri”, arată analiștii USDA.

Potrivit acestora, chiar dacă există intenții punctuale ale fabricilor de a crește prețul acordat fermierilor,  este puțin probabil ca prețurile mai mari ale sfeclei pentru contractele MY 2022/23 să acopere costurile de producție și prețurile inputurilor semnificativ mai mari și, prin urmare, este puțin probabil ca acestea să ducă la o creștere a plantării de sfeclă.

La rândul lor, procesatorii de zahăr se confruntă, de asemenea, cu alte costuri de producție crescute, cum ar fi cele pentru energie, transport și ambalare.

Europa mănâncă mai puțin zahăr

Consumul de zahăr din UE27 ar trebui să rămână stabil după o ușoară revenire în urma epidemiei COVID-19, în timpul căreia scăderea consumului de zahăr în afara casei nu a fost compensată în totalitate de creșterea consumului de zahăr în timpul gătitului la domiciliu. Prin urmare, prognoza privind consumul pentru exercițiul financiar 2022/23 este majorată la 17 milioane de tone, dar consumul pe cap de locuitor rămâne sub nivelurile anterioare la COVID-19, deoarece industria alimentară din UE se lansează într-un program de reducere a conținutului de zahăr din produsele alimentare cu 10 % până în 2025. Afluxul a câteva milioane de refugiați din Ucraina ar putea duce la o creștere a consumului de zahăr în UE.

USDA a redus, de asemenea, previziunile privind importurile de zahăr din UE27 pentru 2022/23  la 1,7 milioane de tone, față de 2 milioane de tone în 2021/22, deoarece marjele de rafinare mai mari atrag importuri mai mari de zahăr brut pentru rafinare.

Importurile de zahăr în 2020/21 s-au încheiat la 1,8 milioane de tone, în ciuda prețurilor ridicate ale zahărului pe plan mondial și a faptului că UE concurează cu Regatul Unit pentru zahărul preferențial după Brexit.

După Brexit, importurile de zahăr din Regatul Unit sunt posibile numai pentru zahărul care respectă regulile de origine. Prin urmare, puțin zahăr britanic este încă exportat în UE, în principal în Irlanda. Prognoza privind exporturile de zahăr din UE 27 pentru 2022/23 este, de asemenea, stabilă în comparație cu 2021/22, la 1,2 milioane de tone, cu puțin sub 2020/21. Aceste niveluri mai scăzute ale exporturilor de zahăr din UE față de cele din trecut reflectă deficitul de producție continuu și aprovizionarea care merge exclusiv către cumpărătorii tradiționali din regiune, inclusiv către Regatul Unit.

 ……………..

Articolul original: https://www.economica.net/plecarea-francezilor-de-la-tereos-se-vede-deja-in-estimarile-privind-productia-de-sfecla-de-zahar-a-romaniei_578490.html

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.