FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

October 5, 2020


Categorii:

FABRICA  DE ZAHAR  AMALGAMATED  DIN NAMPA, SUA

Este posibil ca zahărul dvs. să provină din fermele din Idaho și din Fabrica Amalgamated din Nampa. Iată cum

de Zach Kyle Idaho Statesman. 28 septembrie 2020

(Articolul original: Your sugar may have come from Idaho farms and Nampa’s Amalgamated plant. Here’s how  By Zach Kyle Idaho Statesman . September 28, 2020 02:02 PM, https://www.idahostatesman.com/article246069545.html )

 

 Zahăr în sac într-o linie de ambalare la fabrica de la Nampa a Amalgamated Sugar Co. Idaho Statesman

Această poveste a fost publicată pentru prima dată pe 25 octombrie 2014, sub titlul „Sfecla de zahăr în sacul de zahăr: tot ce nu știați niciodată despre ce se întâmplă în interiorul fabricii Amalgamated din Nampa, inclusiv de ce miroase asa”.

Paul Rasgorshek a mers printre rânduri cu sfeclă de zahăr, cu tulpini și frunze groase deja tăiate și preluate de mașini, lăsând bucăți albe strălucind ca monedele albe de un dolar, în timp ce sfecla aștepta recoltarea.

Era 16 octombrie, la câteva zile de la recoltarea sfeclei la Rasgorshek Farms, la aproximativ 16 km sud-vest de Nampa.  Rasgorshek, la fel ca restul fermierilor din Valea Tezaurului, lucra împotriva calendarului pentru a-și scoate sfecla din pământ și livra  de Ziua Recunoștinței.

Cu o zi înainte, echipajele sale au trebuit să oprească recoltarea la ora 15:00. pentru a feri sfecla de încălzirea mai mare de  55 de grade,  maximul permis de cumpărătorul unic al sfeclei de zahăr din Idaho, Amalgamated Sugar Co. Cerul înnorat ajută.

„Majorității oamenilor le place invers, dar noi il iubim  așa”, a spus Rasgorshek. „O ține la rece. Cu culturile mari pe care le-am avut anul acesta și anul trecut, vom arunca sfecla dacă nu suntem atenți. “

Sfecla de zahăr este o afacere importantă în Idaho, unde aproximativ 4.000 de lucrători sunt implicați direct în cultivarea și recoltarea sfeclei iar 1.500 lucrează în procesare. Aproximativ 450 de cultivatori sunt membri ai Snake River Sugar Co., cooperativa care deține Amalgamated. Compania cumpără toate sfecla de zahăr recoltată în Statele Idaho, Washington și Oregon și aduce venituri de aproximativ 1 miliard de dolari pe an.

Fabrica de la Nampa, care poate fi văzută și mirosită de pe Interstate 84, angajează 400 de locuitori din Treasure Valley pe tot parcursul anului și încă 100 în timpul vârfului sezonului, de cinci luni, începând cu recolta.

 Recoltarea sfeclei în câmpurile lui Paul Rasgorshek, la sud-vest de Nampa. Katherine Jones Idaho Stateman

Aceasta este a 32-a recoltă de sfeclă a lui Rasgorshek. El cultivă 175 de acri  (70,82 ha)  de sfeclă de zahăr, o suprafată mică având în vedere că restul celor  5 200 de acri ai săi  (2104,36 ha) sunt dedicați semințelor de lucernă, mentă, grâu, ceapă și semințelor de morcov.

Rasgorshek, în vârstă de 52 de ani, este optimist: cantitatea va depăși randamentul anului trecut de 43 de tone pe acru (cca.106 to/ ha). De asemenea, speră la un conținut de zahăr mai mare de 17%, ceea ce afectează prețul pe care îl primește de la Amalgamated.

Sfecla de zahăr este amenințată în vale și în întreaga SUA. Un exces de zahăr din Mexic, Brazilia și din alte părți a inundat piața și a scăzut prețurile pentru cultivatorii interni. Încasările de numerar din sfecla de zahăr din Idaho au scăzut cu 37% în ultimele două recolte, în ciuda randamentelor puternice.

Soarta industriei interne a zahărului s-ar putea lega de procesul intentat de procesatorii de zahăr din SUA – inclusiv Amalgamated – Comisiei pentru comerț internațional, acuzând că producătorii din Mexic au vândut strategic pentru o valoare mai mică decât valoarea de piață, într-un efort de a-i alunga pe producătorii americani din afaceri.

Rasgorshek este la curent cu procesul și cu politicile privind zahărul, dar este mai preocupat să își lucreze domeniile.

„Am avut mulți ani grei și putem supraviețui”, a spus el. „În agricultură, te obișnuiești cu maxime și minime.”

Rasgorshek a înjumătățit o sfeclă cu un instrument de tăiat cu mâner lung numit cuțit de sfeclă și a decupat o felie subțire de miez alb dur. Este crocant și dulce.

Paul Rasgorshek lucrează într-un câmp de sfeclă de zahăr la ferma sa din sud-vestul orașului Nampa. Katherine Jones kjones@idahostatesman.com

În următoarele săptămâni, sfecla va fi transportată la fabrica de la Nampa, unde va fi feliată, înmuiată, fiartă și transformată în zahăr alb pur, utilizat în alimentele produse în masă și vândute în magazinele din toată țara.

Modul în care sfecla devine zahăr gata de consum

Fabrica  în sine este un furnicar fierbinte plin de tuburi, rezervoare și benzi transportoare care șerpuiesc în nenumărate camere de la diferite etaje, toate jucând rolul în a vă aduce dulcele pe care îl amestecați în cafea și ceai.

Procesul de transformare a sfeclei în zahăr lichid este suficient de simplu pentru persoanele cu studii în chimie. Dar pentru majoritatea dintre noi, pare a fi o vrăjitorie,  fără o descriere a acestui proces. Iată cum se întâmplă.

PASUL 1: DESCHIDEREA CÂMPURILOR

Sfecla de zahăr este prima recoltă plantată la ferma Rasgorshek la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie și ultima recoltată înainte de pregătirea  câmpurilor pentru iarnă.

Procesul începe prin „deschiderea” câmpului,  prin rularea unei mașini defoliator care „tunde” plantele și ridică tulpinile cu frunze. Sfecla tunsă se încălzește mai repede, astfel încât echipajele îndepărtează vârfurile numai în câmpurile pe care intenționează să le recolteze imediat.

  Muncitorii agricoli Juan Gonzalez, în prim plan, și Carmelo Ramirez mută sfecla de zahăr care a fost scoasă din rânduri  de o mașină de defoliat înapoi în poziție pentru a fi colectate de un elevator / încărcător tras de tractor. Katherine Jones kjones@idahostatesman.com

 PASUL 2: RECOLTAREA

Apoi, trei echipamente funcționează concertat. Un tractor trage un elevator / încărcător pe nouă rânduri care întoarce solul și trage sfecla pe o bandă transportoare care le alimentează un camion.

Murdăria și excesul de materie sunt scoase de pe sfeclă pe măsură ce sunt alimentate și aruncate pe o a doua bandă transportoare, care aruncă sfecla într-un camion cu semiremorcă. Un șofer duce sfecla 12 mile est la o stație de primire din Bowmont, la sud de Nampa. Recolta este transportată mai târziu la 12 mile nord de FAbrica Amalgamated.

  Recoltare. Idaho Statesman

PASUL 3: PILOTI

Amalgamated operează peste 75 de stații de recepție, inclusiv una in incinta  fabricii, care servește drept destinație finală pentru sfecla pe care fermierii o duc la 31 de stații. La fabrică, mașinile „piloți” descarcă aproximativ 400 de camioane de sfeclă pe zi.

  Munții de sfeclă de acest fel se numesc grămezi. Idaho Statesman

PASUL 4: RÂURI  DE SFECLĂ

Sfecla din grămezi și din vagoanele de cale ferată este impinsă într-un canal cu apă curgătoare care spală sfecla în timp ce o transportă în fabrică, formand un „râu subteran de sfeclă”, spune inginerul tehnic chimic al uzinei Scott Kahre. Fabrica primește aproximativ 100 de vagoane feroviare de sfeclă pe zi, toate cultivate în jurul Pocatello.

  Un canal de sfeclă la fabrica Nampa a Amalgamated Sugar Co. Katherine Jones Idaho Stateman

PASUL 5:  TĂIETORUL

Sfecla spălată este împinsă  prin feliatoare industriale, fiecare cu cate 30 de lame, care taie sfecla în felii numite cozete (tăiței). Fiecare cozetă are o grosime de 6 până la 7 milimetri, maximizând suprafața pentru ca, ulterior, apa să poată absorbi zahărul.

Un transportor transportă cozetele, lipicioase din cauza zahărului, către un difuzor. Sezonul de tranșare, numit campanie, se desfășoară din octombrie până în februarie în fiecare an.                                  

 Cozete proaspete de la feliator. Katherine Jones kjones@idahostatesman.com

PASUL 6: DIFUZAREA

Acest rezervor mare (difuzorul) este locul în care cozetele sunt înmuiate în apă fierbinte, creându-se un suc fierbinte. Pereții celulelor sfeclei încep să se descompună, permițând zahărului să difuzeze din celule în lichid.

Materia solidă cade pe fundul rezervorului și este îndepărtată și presată pentru a lăsa o parte din apă și apoi livrată pe o bandă transportoare către un uscător de borhot încălzit cu abur.

Rezultatul este primul produs secundar util al zahărului: 600 de tone pe zi de pelete uscate de borhot, vândute ca furaje lactate de înaltă calitate. Sucul rămas în difuzor conține aproximativ 15% materie solidă, din care 85% este zahăr.

Difuzor. Idaho Statesman

PASUL 7: CALCARUL  ȘI  CARBONAREA

Aceasta este una dintre cele două etape care implică o chimie mai avansată.

Se arde var într-un cuptor, producându-se var calcinat (ars). Varul calcinat reacționează cu dioxidul de carbon, apoi se leagă de solidele din suc. Acest lucru se întâmplă într-o serie de tancuri. Reacția creează o spumă întunecată care este îndepărtată, sporind conținutul de zahăr al solidelor dizolvate încă în lichid – numit acum „suc limpede” – la 90% sau mai mult.

Sucul limpede este trecut prin rezervoare de dedurizare care funcționează ca dedurizatoarele de apă pentru a elimina substanțele dure. Apoi trece printr-un rezervor de sulfitație, unde se adaugă o cantitate mică de dioxid de sulf pentru a face sucul stabil pentru stocare pe termen lung.

  Carbonare. Katherine Jones Idaho Stateman

PASUL 8: EVAPORATORUL

Sucul subțire are aproximativ 85% apă. Se trece prin cinci evaporatoare, folosind abur, pentru a fierbe sucul, reducând conținutul de apă la aproximativ 30%. Rezultatul este „suc gros”, așa cum se arată în tubul de mai jos. Sucul gros are aproximativ 64% zahăr.

Sucul gros este trecut printr-o serie de filtre, inclusiv un sistem de filtrare de 50 de microni, pentru a se elimina majoritatea impurităților rămase. Până la 50 de milioane de galoane de suc gros pot fi depozitate la fabrica Nampa, până la un an, înainte de a fi cristalizate în zahăr solid.

  Evaporator. Idaho Statesman

PASUL 9: CRISTALIZAREA

Sucul gros este încălzit în rezervoare de 10.000 de galoane (45.460 litri) aproape până în punctul în care va începe să cristalizeze.

Pentru a controla cât de mari cresc cristalele, se adaugă fondant,  o versiune mai fină a materialelor folosite la prăjituri. Fondantul introduce cristale de 5 micrometri care dau startul procesului. Numărul de cristale fondant guvernează cantitatea de cristale produse în suc, rezultând cristale în jurul dimensiunii țintă de patru zecimi de milimetru fiecare.

Patru cincimi din suc devine zahăr. Restul devine melasă furajeră, din care cantități mai mici sunt transformate în melasă dezaharizată, betaină dietetică și melasă betaină, care sunt utilizate la hrana animalelor. Betaina este un compus cristalin.

Cristalizator. Idaho Statesman

PASUL 10:  CENTRIFUGARE  ȘI USCARE

După cristalizare, zahărul, încă umed , este filat în centrifuge,  pentru a se extrage siropul, ca o mașină de spălat pe ciclul de centrifugare. Zahărul se transformă de la maro închis la alb pur în câteva secunde, pe măsură ce forța centrifugă extrage umezeala din cristale.

Zahărul este apoi aruncat într-un uscător mare, similar unui  uscător de haine. După ce este uscat, este cântărit în loturi de jumătate de tonă și mutat în silozuri de depozitare, care împreună au o capacitate de depozitare de 40.000 de tone.

 Filarea zahărului. Idaho Statesman

PASUL 11: UNDE  PLEACĂ ZAHARUL

Aproximativ 1.000 de tone de zahăr intră zilnic în vagoane feroviare concepute pentru a transporta alimente uscate vrac către clienții, precum General Mills și Betty Crocker, care stochează zahărul în propriile silozuri.

Aproximativ 900 de tone pe zi sunt ambalate în diverse dimensiuni de pungi , pentru uz comercial și cu amănuntul. McDonald’s cumpără pungi de zahăr de patru kilograme pentru producția de ceai dulce.

Printre mărcile cu amănuntul care transportă zahăr Amalgamated se numără WinCo, Western Family, Kroger și marca proprie a Amalgamated, White Satin. Diferite mărci, așezate una lângă alta pe rafturile magazinelor, conțin zahăr de sfeclă identic produs la aceeași plantă.

Pungile sunt încărcate pe paleți, manual sau cu robot, înfășurate în plastic și încărcate pe aproximativ 50 de camioane, în fiecare zi.

  Fabrica Nampa a Amalgamated Sugar Co. ia sfeclă de zahăr de la fermierii din Idaho și o transformă în zahăr ambalat pentru întreprinderile și consumatorii de produse alimentare dar și în alte produse legate de zahăr, inclusiv melasă. Katherine Jones Idaho Stateman.

                                          ▪  ▪  ▪

Despre fabrica de zahăr

Sfecla de zahăr vine la fabrica Amalgamated Sugar Co. din Nampa cu camioane, din sud-vestul Statelor Idaho, Oregon și Washington și pe calea ferată din estul  Statului Idaho.

Sezonul producției de zahăr al fabricii este pe tot parcursul anului, în afară de o întrerupere de 30 de zile, în fiecare primăvară.

Fabrica, care a fost construită în anul 1942, este alimentată de un generator pe cărbune care produce până la 9 megawați de electricitate, suficient pentru a alimenta aproximativ 9.000 de locuințe. Centrala pe cărbune asigură suficientă energie electrică fabricii între campanii. Fabrica consumă până la 14 megawați de energie în timpul campaniilor de tăiere.  

  Un angajat supraveghează sfecla de zahăr care se descarcă dintr-un vagon pe un canal,  lafabrica din Nampa. Mașinile scutură vagoanele feroviare în timp ce muncitorii udă sfecla pentru a o împinge  pe porțile deschise și apoi în canal. Katherine Jones kjones@idahostatesman.com

Despre miros

Mirosul produs de fabrica Nampa de la Amalgamated Sugar Co. este produs în principal atunci când sucul zaharat este fiert în evaporatoare, a declarat inginerul chimic al asistentului tehnic Scott Kahre.

„Este ca și cum ai fierbe o legumă pe aragazul tău acasă”, a spus el. „Bucătăria ta va căpăta un miros caracteristic. Înmulțiți acel miros cu 12.000 de tone pe zi și veți obține tabloul ”.

Mirosul a fost  și  mai rău. Înainte de 2006, fabrica usca pasta de sfeclă în uscătoare cu tambur rotativ, care eliberau vapori de borhot  în atmosferă. În urmă cu opt ani, fabrica a investit 16 milioane de dolari într-un uscător încălzit cu abur, care este autonom și reciclează majoritatea vaporilor înapoi la fabrică pentru reutilizare.

Kahre a spus că fabrica ar putea lua mai multe măsuri de reducere a mirosului, dar mirosul nu va dispărea în curând.

  Fabrica Amalgamated Sugar Co. din Nampa a devenit operațională în anul 1942.

▪  ▪  ▪

Traducere si adaptare , Gh Bejan

 

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.