FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

August 6, 2023


Categorii:

ESTE ZAHĂRUL MAI BUN DECÂT ÎNDULCITORII ARTIFICIALI?

ESTE ZAHĂRUL MAI BUN PENTRU NOI DECÂT ÎNDULCITORII ARTIFICIALI?

Un endocrinolog dezvăluie adevărul din spatele zahărului și alți îndulcitori, inclusiv cum să decidă care este cea mai sănătoasă alegere.

 Diabetes & Endocrinology  , Dorothy Cucci

În zilele noastre, opțiunile pentru îndulcirea alimentelor și băuturilor sunt numeroase.Cu îndulcitorii artificiali fără calorii, îndulcitorii naturali precum mierea și agavele și zahărul tradițional de masă, este greu de știut care alegere este cea mai sănătoasă.

În timp ce înlocuitorii fără zahăr ar putea avea sens pentru anumite persoane cu diabet, au existat unele preocupări de sănătate publică cu privire la daunele pe termen lung pe care îndulcitorii artificiali le pot aduce sănătății dumneavoastră.

Recent, Organizația Mondială a Sănătății a emis o declarație conform căreia aspartamul, un îndulcitor chimic găsit în multe băuturi dietetice și alimente procesate fără zahăr, este „posibil cancerigen”, ceea ce înseamnă că există o potențială legătură cu cancerul. Cu toate acestea, U.S. Food and Drug Administration s-a grăbit să nu fie de acord, spunând că oamenii de știință FDA nu au probleme de siguranță bazate pe cât de mult aspartam consumă de obicei oamenii.

Dr. Rekha Kumar

Utilizarea îndulcitorilor artificiali este un subiect complicat, spune dr. Rekha Kumar, endocrinolog la NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center, pentru că „învățăm despre consecințele asupra sănătății ale îndulcitorilor artificiali după ce populația a devenit practic dependentă”.

Health Matters a vorbit cu Dr. Kumar despre avantajele și dezavantajele îndulcitorilor populari și despre cum să cântăriți riscurile și beneficiile utilizării acestora.

Să începem cu zahărul. Ce se întâmplă când mănânci prea mult zahăr?

Dr. Kumar: Zahărul este cea mai fundamentală formă de carbohidrat, iar carbohidrații sunt o categorie de macronutrienți care sunt în esență elementele de bază ale energiei.

Zahărul este cel mai simplu mod pentru oameni de a obține energia de care avem nevoie pentru a gândi, a mișca și a finaliza procesele metabolice.

Consumul de prea mult zahăr a devenit o problemă doar în ultimii 40 până la 50 de ani, odată cu creșterea epidemiei de obezitate și diabet.

Înainte de COVID, bolile metabolice, excesul de zahăr și excesul de calorii — care toate duc la diabet — erau considerate a fi cele mai mari probleme de sănătate publică. Practic, atunci când ai prea mult zahăr, depozitezi mai multe calorii decât arzi. În mod ideal, atunci când zahărul sau carbohidrații sunt folosiți pentru energie, trebuie să-ți cheltui energia în vreun fel – să spunem prin muncă intensivă sau prin exerciții fizice intenționate. Dar astăzi, majoritatea oamenilor nu se pot mișca la cantitatea de zahăr consumată, ceea ce a devenit tipic dietei americane.

Sunt toate zaharurile create egale?

Nu, nu toți carbohidrații, dintre care zahărul este cea mai simplă formă, sunt creați egali.

De exemplu, carbohidrații complecși precum amidonul, care se găsesc în cerealele integrale și legumele cu amidon precum morcovii și fasolea, pot fi foarte sănătoși. Alimente precum fructele, care au zaharuri naturale, sunt, de asemenea, pline de vitamine, minerale și fibre. Deci, deși ingerați zahăr, în cele din urmă vă veți sătura și veți înceta să mai mâncați, ceea ce nu se întâmplă atunci când mănânci bomboane și bei suc.

Care sunt avantajele și dezavantajele îndulcitorilor artificiali?

Îndulcitorii artificiali au fost dezvoltați pentru a crea gust dulce fără adăugarea de calorii sau creșterea zahărului din sânge la pacienții cu diabet.

Probabil că au fost menite să fie folosite în cantități foarte mici, dar au fost folosite în exces. Și în exces poate fi rău. Începem să învățăm că acestea pot crește riscul de cancer și deteriorarea ADN-ului prin modificarea microbiomului. Iar îndulcitorii artificiali sunt, de asemenea, mult mai dulci – de 200 până la 600 de ori mai dulci, în funcție de tip – decât zahărul real. Și, ca rezultat, oamenii tânjesc la alimente care au aceeași dulceață.

Care este cantitatea potrivită de zahăr pe care să o consume cineva într-o zi? Le spun pacienților mei cât mai puțin posibil. Dar conform Asociației Americane a Inimii, bărbații ar trebui să consume cel mult 9 lingurițe de zahăr pe zi, iar femeile nu ar trebui să consume mai mult de 6 lingurițe.

Care este o cantitate potrivită pentru îndulcitorii artificiali? Și care sunt problemele de sănătate dacă îi consumi prea mult?

Pe baza tot mai multor cercetări care arată că îndulcitorii artificiali ar putea provoca leziuni ADN și pot crește riscul de cancer, aș recomanda să consumi cât mai puțin posibil.

Acestea fiind spuse, totuși, atât de mulți oameni din SUA sunt tratați pentru afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul și bolile de inimă, cu o probabilitate mai mică să le scurteze durata de viață decât ar face-o un îndulcitor artificial.

Persoanele cu diabet sunt probabil mai sigure când consumă îndulcitori nenutritivi sau înlocuitori ai zahărului, deoarece sunt expuse unui risc mai mare de complicații și morbiditate pe termen lung dacă consumul de zahăr este prea mare.

Dar trebuie să cântărim riscurile și beneficiile fiecărei persoane, vârsta și stadiul de viață și condițiile medicale pentru a determina dacă îndulcitorii sau zahărul real sunt mai buni pentru ei.

În opinia mea, nu ar fi de dorit ca un copil activ, fără diabet, să ingereze substanțe chimice care le-ar putea modifica ADN-ul, deoarece are o viață întreagă înaintea lui. Este însă altă poveste cu un bărbat de 80 de ani cu diabet; probabilitatea ca acesta să moară din cauza diabetului necontrolat este mai mare decât a cancerului cauzat de un îndulcitor.  

Sucraloza, care se află în Splenda, este o opțiune pentru persoanele care doresc să-și controleze glicemia. Dar sucraloza este de fapt greu de digerat, deoarece este un alcool de zahăr. Alcoolii de zahăr modifică molecula de zahăr într-un mod care o face mai dificil de absorbit, ceea ce face ca mulți oameni să experimenteze balonare, diaree și stomac deranjat. Ca rezultat, utilizarea crescută a acestor tipuri de îndulcitori face ca mulți oameni să dezvolte sindromul de colon iritabil.

Pentru o persoană sănătoasă obișnuită, nu aș recomanda aspartamul.

Din experiența mea, am observat că pacienții care beau sucuri dietetice adesea beau multe pe zi. Nu suntem siguri de ce, dar oamenii par să devină dependenți de acel profil de aromă și tânjesc după gustul dulce. În acest fel, o persoană sănătoasă ar putea fi în continuare expusă unui risc crescut de  diabet, deoarece creierul său începe să tânjească la lucruri mai dulci.

Dar zaharurile și îndulcitorii naturali?

Sunt mai bune pentru mine?

Deși mierea și siropul de agave sunt forme diferite de zahăr natural, ele ar trebui totuși folosite cu moderație.

Agave este mai bogat în fructoză și are o capacitate mai mare de a provoca boli metabolice decât zahărul simplu. Și mierea este foarte densă caloric. Din cauza epidemiei de obezitate, nu pot spune că prefer mierea în detrimentul zahărului de masă.

Îndulcitorii naturali precum stevia sau îndulcitorii din fructul călugărului ar putea fi alternative mai bune la îndulcitorii chimici, în special pentru persoanele mai tinere, a căror longevitate face ca riscul de deteriorare a ADN-ului să fie foarte real.

Și, deși nu există dovezi concludente în acest sens, faptul că îndulcitorii naturali sunt derivați din plante înseamnă probabil că există mai puține riscuri pentru sănătate pe termen lung.

Dar acestea sunt totuși semnificativ mai dulci decât zahărul real: îndulcitorul cu Stevia este de 200 până la 350 de ori mai dulce decât zahărul, iar îndulcitorul din  fructul călugărului este de 100 până la 250 de ori mai dulce.

Deci, deși nu sunt artificiale, ele ar putea contribui în continuare la bolile cronice, influențând profilurile de arome, ceea ce expune oamenii riscului de diabet. Și ele trebuie să folosite cu moderație.

Ce le spui oamenilor care încearcă să reducă zahărul și doresc alternative sănătoase?

Recomand echilibrarea zaharurilor naturale, precum fructele, cu o proteina mai grasa;

un măr cu unt de arahide sau brânză este un exemplu grozav. Îți oferă satisfacția de dulceață, dar grăsimea și proteinele semnalează creierului plenitudinea. Dacă mănânci doar zahăr, fie că este într-o formă naturală sau artificială, nu te simți sătul, ceea ce creează cercul vicios de a dori mai mult zahăr. În general, recomand să renunți cu totul la băuturile dietetice și să consumi apă în schimb. Nu cred că băuturile dietetice sunt bune sub nicio formă. Dacă gustul este o problemă, vă sugerez să încercați seltzer cu aromă, apă cu o felie de lămâie sau chiar lapte.

Rekha B. Kumar, M.D., este endocrinolog la NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center și profesor asistent de medicină la Weill Cornell Medicine. Ea este specializată în diagnosticarea și tratamentul diferitelor tulburări endocrinologice, inclusiv a obezității/gestionarea greutății și a tulburărilor tiroidiene. Ea este, de asemenea, fostul director medical al Consiliului American de Medicină a Obezității/ American Board of Obesity Medicine.

…………………………..

Articolul

  

Is Sugar Better For You Than Artificial Sweeteners? Diabetes & Endocrinology • Story By Dorothy Cucci   la adresa:

https://healthmatters.nyp.org/is-sugar-better-for-you-than-artificial-sweeteners/

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.