FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

April 30, 2023


Categorii:

CUM EȘUEAZĂ FONDURILE UE PENTRU FERMELE VERZI

Diavolul stă în detalii: Cum eșuează fondurile pentru fermele verzi, la implementare

Julia Dahm , EURACTIV.de  ,  Aprile 17, 2023

  

Faptul că implementarea la nivel administrativ se dovedește adesea a fi atât de conservatoare și că slăbește măsurile de mediu nu este, în opinia celor doi cercetători, responsabilitatea individuală a funcționarilor administrativi, ci are motive structurale.

EURACTIV is part of the Trust Project >>>

O mai mare protecție a mediului a fost mult timp obiectivul declarat al UE pentru implementarea subvențiilor agricole.Cu toate acestea, astfel de ambiții nu au produs impactul dorit asupra mediului, au susținut doi cercetători.

La fiecare șapte ani, parlamentarii europeni convin asupra schemei UE de subvenții agricole de mai multe miliarde de euro prin Politica Agricolă Comună (PAC).

Ultimele două reforme, în special cea din acest an și 2014, au avut promisiuni extinse cu privire la rolul PAC în protecția mediului și a climei. Dar aceste măsuri nu au adus efectul dorit, au scris Pascal Grohmann și Peter Feindt de la Universitatea Humboldt din Berlin într-un articol publicat recent, care analizează literatura privind implementarea PAC în Germania pentru perioada de finanțare 2014-2022.

 „Protecția mediului a fost unul dintre cele trei obiective principale ale PAC 2014-2022 și avem, de asemenea, o gamă întreagă de instrumente care abordează acest obiectiv de mediu”, a spus Grohmann într-un interviu pentru EURACTIV. „În același timp, totuși, vedem, de asemenea, că, în general, impactul acestor instrumente în ceea ce privește obiectivul de mediu este destul de scăzut”, a adăugat el.

Berlinul se pregătește să își lase amprenta asupra viitoarelor fonduri agricole ale UE

Germania se pregătește deja să facă campanie pentru viziunea sa pentru viitoarea politică agricolă comună (PAC): îndepărtarea de la plățile bazate pe suprafață și către remunerarea pentru furnizarea de bunuri publice.

 „Diavolul stă în detalii”

Pentru cei doi cercetători, un motiv principal pentru acest decalaj dintre ambiție și livrare este adesea trecut cu vederea: odată ce cursul politic pentru o nouă perioadă de finanțare a PAC a fost stabilit, multe detalii trebuie încă elaborate de personalul administrației din statele membre individuale , în cazul sistemului federal al Germaniei – regiunile. În special într-un domeniu de politică foarte tehnic și complex, cum ar fi subvențiile pentru agricultură, aparatul administrativ are o marjă de operare considerabilă și slăbește adesea instrumentele inițial ambițioase, potrivit constatărilor studiului.

 „Mesajul este în sensul zicerii clasice: diavolul este în detaliu”, explică Feindt. Potrivit lui Grohmann, un exemplu îl reprezintă așa-numitele criterii de ecologizare, care au fost legate de o parte din plățile directe pe care fermele le primesc după 2014. În timp ce mulți observatori au considerat acest lucru un pas major, condițiile pe care fermele germane trebuie să le îndeplinească pentru a primi aceste fonduri rămân foarte laxe, potrivit lui Grohmann. De exemplu, pentru așa-numitele zone ecologice prioritare, cum ar fi terenurile în așteptare sau pășunile, în Germania era necesară doar o cotă minimă de cel puțin 5% din totalul terenului arabil, în timp ce studiile au constatat că 10% ar fi fost necesare pentru efectul de mediu dorit.

Jucând în siguranță.

Pe scurt: în timp ce din punct de vedere politic s-a stabilit un nivel ridicat de ambiție, detaliile puse la cale de administrație au diluat multe dintre măsuri. Aceasta înseamnă că cei care doresc să mențină status quo-ul în PAC „nu trebuie să obiecteze la adăugarea de noi instrumente”, a spus Feindt.

Ei „trebuie doar să păstreze controlul asupra modului în care aceste instrumente sunt implementate în cele din urmă”.

Faptul că implementarea la nivel administrativ se dovedește adesea atât de conservatoare și, prin urmare, slăbește măsurile de mediu nu este, în opinia celor doi cercetători, responsabilitatea individuală a funcționarilor administrativi, ci are motive structurale. Funcționarii administrativi trebuie adesea să transforme deciziile politice în texte etanșe din punct de vedere juridic, sub o presiune mare de timp, fiind, de asemenea, obligați de fezabilitate practică – condiții care tind să încurajeze să fie în siguranță, mai degrabă decât să îndrăznească să facă schimbări majore. Pe deasupra, există o rețea tradițional puternică între administrația agricolă și reprezentanții intereselor agricole clasice, explică Grohmann. „Există acest triunghi clasic de fier între politica agricolă, administrație și asociațiile agricole”, a spus el.

Germania dorește ca UE să pregătească fonduri agricole pentru extindere

În următoarea perioadă de finanțare, începând cu 2028, UE trebuie să își pregătească Politica Agricolă Comună (PAC) pentru a primi Ucraina și alte țări candidate la UE, a declarat Silvia Bender, oficial de top al ministerului german al Agriculturii.

Ascuns în spatele unor aspecte tehnice

Potrivit celor doi cercetători, o dinamică similară se conturează deja în perioada actuală de finanțare a PAC, care a început la începutul anului.

De exemplu, planurile strategice naționale care stabilesc implementarea PAC la nivel de stat membru oferă administrațiilor naționale o mare marjă de manevră – chiar și în problemele care sunt mai mult politice decât administrative, în opinia cercetătorilor.

„Planul strategic este de fapt un document extrem de politic, dar cu peste 1.000 de pagini, este atât de tehnic în forma sa încât o discuție politică despre el este cu greu posibilă”, a subliniat Grohmann. În special în procesele administrative, cerințele privind participarea publică și transparența trebuie, prin urmare, consolidate și trebuie implicată o gamă mai largă de asociații și experți, a adăugat Feindt.

Până acum, astfel de procese de participare au fost prea limitate și, de obicei, au avut ca rezultat „continuarea modelelor de politici înrădăcinate”, a subliniat cercetătorul.

„Și în cazul PAC, asta înseamnă în cele din urmă sprijin pentru venituri pentru producătorii agricoli.”

Finanțarea PAC este încă vulnerabilă la conflicte de interese, spun auditorii

Politica agricolă comună (PAC) a UE rămâne în continuare vulnerabilă la conflictele de interese datorită lacunelor de transparență și lipsei de măsuri pentru a detecta situațiile cu risc și pentru a proteja avertizorii, potrivit unui nou raport de supraveghere.

[Editate de Nathalie Weatherald/Gerardo Fortuna]

……………..

Articolul original,

Devil in the detail: How Green farm funds fail at implementation

Julia Dahm , EURACTIV.de  ,  April 17, 2023

Citiți articolul original în germană.

Devil in the detail: How Green farm funds fail at implementation

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.