FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

July 4, 2021


Categorii:

CULTURI SPECTACULOASE LA GIROV

Culturi spectaculoase la Bayer Agro Arena Girov ,

Adrian Radu – 1 iulie 2021;  https://agrointel.ro/192827/video-bayer-agro-arena-2021-girov-judetul-neamt/

Moldova este o regiune extrem de importantă pentru agricultura României. Bayer are parteneriate strânse cu fermierii din zonă, astfel că desfășurarea unui eveniment din cadrul Bayer Agro Arena în județul Neamț a venit ca un lucru normal și necesar. Specialiștii companiei au fost găzduiți de un agricultor performant și au explicat tehnologiile aplicate la principalele culturi din Moldova.

   https://youtu.be/8KJDtnnH72o    

Ferma Business Agro Consulting din comuna Girov, care se întinde pe 800 de hectare, a fost gazda ediției din acest an a Bayer Agro Arena Moldova. Vasile Pop-Silaghi, omul care muncește de zeci de ani terenurile din zonă, i-a primit pe specialiștii Bayer și a explicat cum s-a desfășurat acest an agricol în ferma sa.

”Culturile de primăvară, porumb, orzoaică, sfeclă au beneficiat acolo unde s-a putut de un start relativ bun, datorită pregătirii terenului, a perfomanței hibrizilor. Dacă ne gândim la două culturi supertehnice si superintensive, cartof și sfeclă, ploile din iunie și mai au făcut să sperăm că vom avea o producție bună. De asemenea, rapița a beneficiat de o iarnă nu foarte grea, am păstrat densitatea din toamnă”, a declarat Pop-Silaghi.

Bayer Agro Arena Girov 2021 a avut drept punct principal digitalizarea culturilor, astfel că prezentarea platformei Climate FieldView a dat startul evenimentului.

Cum poate fi folosită aplicația Climate FieldView de fermierii din România

„Fermierii pot importa cu ușurință parcelele lor în aplicație și pot primi regulat hărți satelitare cu biomasa culturilor, starea de sănătate, îmburuienări, răsăriri neuniforme, băltiri. Pot folosi toate hărțile pentru a lua decizii la timp și a utiliza întregul proces tehnologic. Pe lângă astea, fermierii cu utilaje compatibile pot conecta Drive-ul și colecta datele în timp real”, a menționat Narcis Brânzariu, Reprezentant tehnic Climate FieldView.

Rapița a fost prima cultură abordată în cadrul Bayer Agro Arena Girov. Provocările acestui an au fost reprezentate de oscilațiile de temperatură, care au dus la mai multe valuri de dăunători. Gărgărița tulpinilor a fost cel mai periculos din lanurile de rapiță, pentru că dacă depune ponta, orice intervenție ulterioară cu tratamente este inutilă.

Cum rezolvă Bayer această problemă? Prin folosirea a două tratamente cu Decis Expert, care au dus la rezultate excelente la Girov. Rapița a avut parte și de aplicare de fungicide, în urma înghețurilor prelungite, care au dus la degradarea frunzelor. ”Am utilizat ca prim tratament Tilmor, pentru a menține această zonă de inoculi sub control și a preveni orice infecție. Ulterior, în perioada înfloritului, care a fost îndelungată, am intervenit cu Tilmor în faza de buton format nedeschis. La înflorit am intervenit cu Propulse, pentru a acoperi cea mai importantă boală, Sclerotinia”, a spus Ioan Dumitru Coste, Manager portofoliu cultură rapiță Bayer.

Varietate mare de hibrizi de rapiță Dekalb

Portofoliul de rapiță din acest an cuprinde 11 hibrizi Dekalb, noutățile fiind Immortal și Imprint, din grupa Clearfield. La Girov au fost cultivați 6 hibrizi, și anume Extremus, Expectation, Excited, Imaret, Exception și Expansion. Și în acest an Bayer continuă polica de asigurare la nerăsărire pentru hibrizii Dekalb. Astfel, fermierii care trimit comenzi pentru semințe Dekalb până la 31 august beneficiază de acest serviciu.

Și grâul ocupă suprafețe importante la Girov. La ferma lui Vasile Pop-Silaghi, grâul a fost semănat după cartof, în a doua decadă a lui octombrie, cu o densitate de 500 de boabe germinabile pe metru pătrat. Pentru a securiza cultura, s-a aplicat tratamentul sămânță. ”Am utilizat Bariton Super, care are 3 substanțe active cu acțiune sistemică și de contact, care asigură protecție foarte bună la bolile cu transmitere prin sămânță și pământ. Am mai folosit Peridiam Active, adjuvantul care conține micronutrienți, care asigură o germinație rapidă a seminței, o stimulare radiculară a rădăcinilor, îmbunătățește calitatea tratamentului și asigură uniformitatea produsului de tratat sămânța pe bob”, a explicat Alin Rotaru, Reprezentant tehnic Bayer.

Grâul a fost protejat cu tehnologie de protecție marca Bayer

La final de înfrățit și începutul alungirii paiului s-a aplicat Falcon Pro, pentru protecția frunzelor bazale. Buruienile cu frunză lată au fost ținute sub control cu Sekator. La începutul înspicatului s-a venit cu Nativo Pro, iar la T2 a fost folosit Decis Expert, pentru controlul afidelor. Prosaro a fost utilizat la faza de înflorit, pentru ca Fuzarioza să nu afecteze grâul.

A treia cultură prezentată la Bayer Agro Arena Girov a fost cea de porumb, foarte iubită în Moldova. Ca în fiecare an, Dekalb vine cu hibrizi noi, adaptați condițiilor din țara noastră. Anul acesta, portofoliul s-a îmbogățit cu 6 hibrizi. ”Genetica Dekalb are plante cu sistem radicular foarte bine dezvoltat, oferind o fixare stabilă în vegetație, o tulpină elastică și poziția pe care frunzele o au pe tulpină, planta este adaptată condițiilor de stres termic și hidric din perioada de vegetație. O altă însușire importantă este și momentul înfloritului. Genetica Dekalb e programată ca apariția inflorescențelor, paniculul și mătasea să se sincronizeze, crescând procentul de polen fertil, lipsa boabelor nefertilizate fiind unul dintre obiectivele pe care fermierii le urmăresc. Cel mai important atu este potențialul de producție ridicat”, a declarat Mariana Enache, Reprezentant Departament Market development Bayer.

Pentru producții importante, porumbul are nevoie de produse de protecție cu eficacitate ridicată

Bayer are soluțiile ideale. Acestea trebuie folosite cât mai devreme, recomandat până în faza de 3 frunze, când pierderile cauzate de buruieni sunt infime. Aplicarea după 6 frunze nu poate salva decât 70% din producție.

”Compania Bayer asigură o gamă completă de produse pentru controlul monocotilelor și dicotilelor, atât perene, cât și anuale, oferind erbicide care pot fi aplicate atât în preemergență și postemergență timpurie, cum sunt Adengo si Merlin, cât și erbicide care pot fi aplicate în postemergență normală și târzie, Laudis, Capreno și Equip”, a explicat Dorin Vîrnă, Reprezentant tehnic Bayer.

Sfecla de zahăr este o cultură pe care Vasile Pop-Silaghi o îndrăgește. Din păcate, câteva dintre produsele de protecție au fost eliminate din portofoliul Bayer, din cauza restricțiilor impuse de Uniunea Europeană. Bayer a reacționat repede, aducând pe piață tehnologia Conviso Smart, care combină sămânța Smart cu erbicidul Conviso 1.

La Girov, tehnologia a funcționat perfect. ”Indiscutabil, cea mai bună variantă este aplicarea Conviso 1 în două fracții, în două doze. Sfecla se poate semăna la 4-5 grade în sol, putem să ne grăbim cu semănatul când nu este risc de îngheț. Anul acesta am intrat pe 24 martie, anul trecut am semănat pe 7 martie. Putând intra devreme la semănat, buruienile nu răsar exploziv, pentru că nu sunt condiții climatice de răsărire și atunci e bine să aplicăm fracționat Conviso 1”, a declarat Vasile Pop-Silaghi.

Prima dragoste a fermierului de la Business Agro Consulting este cultura de cartof, care ocupă 500 de hectare la Girov. Ultimii ani au adus o scădere a suprafețelor cultivate cu cartof, dar se vede deja o tendință de creștere, în special în centrul țării. Bayer vine în sprijinul fermierilor cu tehnologii de protecție adaptate. ”Nu vom renunța niciodată la Sencor. Infinito face parte din protecție contra manei, mai ales în condițiile din 2021. Suntem o companie care a excelat în insecticide”, a comentat Ioan Dumitru Coste. Toate tehnologiile Bayer de protecție a culturilor pot fi consultate pe www.cropscience.bayer.ro.

https://agrointel.ro/192827/video-bayer-agro-arena-2021-girov-judetul-neamt/

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.