FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

December 18, 2021


Categorii:

CÂT ZAHĂR AR TREBUI SĂ MÂNCĂM ÎNTR-O ZI

Iată cât de mult zahăr ar trebui să mănânci într-adevăr într-o zi și ce ar trebui să știi despre formele naturale de zahăr.

Mercey Livingston ,

 

O gogoașă, două linguri de zahăr în cafea, un iaurt aromat și un suc  ar putea să nu sune ca ceva ieșit din comun, dar se pare că această cantitate este cu aproximativ 20 de grame peste aportul recomandat de zahăr pe zi.

Așa este, autoritățile sanitare recomandă limitarea aportului de zahăr la 50 de grame pe zi pentru majoritatea adulților. În timp ce 50 de grame de zahăr poate părea mult, zahărul are un mod ascuns de a se vârî în dietă  – și de a se ține de tine toată ziua.

Oricât de inofensiv ar părea, excesul de zahăr în dieta ta poate duce la probleme de sănătate în continuare, cum ar fi boli de inimă și diabet, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor[1] / Centers for Disease Control and Prevention, USA.Din acest motiv, și altora le place să se simtă în general mai bine pe parcursul zilei, menținerea sub control a aportului de zahăr este o idee bună.

Mai jos, dieteticianul Amy Shapiro descrie exact cum arată aportul inteligent de zahăr și cum să menții nivelul de zahăr scăzut pe parcursul zilei.

Nu se calculează orice zahăr .

„În general, dorim să păstrăm zaharurile adăugate la mai puțin de 10% din caloriile totale. Recomandarea pentru bărbați este de cel mult 9 linguri de zahăr sau 150 de calorii din zahăr adăugat zilnic și pentru femei și copii 6 linguri de zahăr și 100 de calorii. zilnic”, spune Shapiro.

Când vorbim despre zahăr, este important să clarificăm tipul de zahăr, deoarece există o diferență reală între zahărul care este adăugat în alimente și zahărul care se găsește în mod natural în alimente[2].

Recomandările de mai sus sunt destinate zaharurilor adăugate, potrivit Shapiro. Deci, ce ar trebui să știți despre zahărul care se găsește în mod natural în alimente precum fructele?

„Zahărurile naturale vin împreună cu beneficii suplimentare pentru sănătate, cum ar fi apa, fibrele, vitaminele și mineralele, astfel încât acestea nu sunt la fel de limitate. Cu toate acestea, dacă aveți o problemă cu greutatea sau dacă încercați să preveniți diabetul, poate fi necesar să urmăriți zaharurile care apar în mod natural., de asemenea,” spune Shapiro.

Discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră despre cel mai bun mod de a gestiona și de a preveni boli precum diabetul.

În general, Shapiro spune că principalii vinovați din spatele aportului în exces de zahăr sunt alimentele procesate.

Shapiro spune că două alimente comune care pot conține mult zahăr sunt granola îndulcită și iaurtul.

Mâncăruri „sănătoase” ascunse în care se ascunde excesul de zahăr.

Potrivit lui Shapiro, majoritatea oamenilor își iau aportul de zahăr din alimente precum cereale, granola, iaurt, batoane energetice, produse de patiserie, sucuri, băuturi de cafea și chiar alimente fără grăsimi sau dietetice.

Ceea ce este destul de surprinzător este că multe dintre aceste alimente sunt etichetate drept „sănătoase” sau par a fi mai sănătoase, alimente de zi cu zi. Dar la aceste alimente trebuie să fiți atenți sau cel puțin să verificați de două ori conținutul de zahăr înainte de a le mânca crezând că sunt opțiuni mai sănătoase.

„Granola este complet naturală și adesea îndulcită cu miere sau ceva care sună mai sănătos, dar este totuși zahăr adăugat. Ae crede că este un mic dejun sănătos, dar de multe ori iaurturile aromate, chiar și iaurturile grecești, au mai mult de 18 g de zahăr la o porție de 5 oz.

. Asta este mult”, spune Shapiro. „Adăugați granola la el și ați atins doza zilnică și este doar ora micul dejun.”

Alte alimente obișnuite care par sănătoase, dar care pot conține zahăr sunt produsele de copt vegane sau fără gluten, potrivit Shapiro. „A avea un produs  sau prăjitură vegană sau fără gluten pare sănătos, totuși conțin o cantitate decentă de zahăr”, spune Shapiro. Acest lucru se datorează faptului că vegan  înseamnă pur și simplu că nu sunt utilizate produse de origine animală în produs, iar fără gluten este de obicei un profil nutrițional similar[3] cu un alt produs copt cu gluten – făina este doar făcută dintr-o sursă fără gluten. În ambele cazuri, există încă destul loc în rețete pentru a adăuga îndulcitori și zaharuri și pentru a le eticheta „fără gluten”, „vegan” sau chiar „organic”, așa că nu vă lăsați păcăliți de cuvintele la modă ca wellness care sunt adesea etichetate ca procesate,alimente ambalate sau produse de patiserie.

O altă modalitate ușoară de a consuma  mai mult zahăr decât ați planificat este să beți băuturi specialitate cu cafea. „Luați o băutură rapidă cu cafea în mijlocul zilei pentru a vă recupera energie și aveți nevoie de peste 20 g de zahăr”, spune Shapiro. Latte-urile de specialitate și băuturile cu cafea sunt adesea pline cu siropuri aromate, care pot avea un gust grozav în java, dar sunt o modalitate ușoară de a vă încărca rapid zahăr. O opțiune mai bună este să încercați o cafea neîndulcită sau să o îndulciți singur cu un pachet de zahăr, astfel încât să puteți controla cel puțin cât de mult merge în băutură.

Cum să-ți ții sub control aportul zilnic de zahăr.

Deoarece zahărul se poate acumula foarte repede pe tot parcursul zilei atunci când mănânci alimente procesate sau fast-food, Shapiro recomandă să rămâi cât mai mult posibil la alimente integrale.

“Mâncărurile integrale conțin zaharuri naturale, dar au și fibre, vitamine și minerale. Așa că, dacă îți este poftă de ceva dulce, ia un fruct”, spune Shapiro.

În cazul alimentelor integrale, este mult mai probabil să găsiți alimente dulci cu un conținut general mai scăzut de zahăr, plus că beneficiați suplimentar de alți nutrienți, buni pentru dvs.

Un alt sfat este să vă obișnuiți să verificați etichetele nutriționale pentru conținutul de zahăr ori de câte ori puteți.

„Căutați cantitatea de zaharuri adăugate, astfel încât să vă asigurați că rămâneți la o porție sănătoasă; citiți și listele de ingrediente, deoarece ingrediente precum mierea, siropul de arțar și zahărul de cocos sună sănătos, dar sunt încă considerate zaharuri adăugate”, spune Shapiro.

Publicat pentru prima dată pe 30 septembrie 2021 la 5:00 a.m. PT.

Informațiile conținute în acest articol au doar scop educațional și informativ și nu sunt concepute ca sfaturi medicale sau de sănătate.

Consultați întotdeauna un medic sau alt furnizor de sănătate calificat cu privire la orice întrebări pe care le puteți avea despre o afecțiune sau obiectivele de sănătate.

                                                       ………..

[1] https://www.cdc.gov/nutrition/data-statistics/added-sugars.html

[2] https://www.cnet.com/health/nutrition/foods-that-are-surprisingly-high-in-sugar/

[3] https://www.cnet.com/health/nutrition/

 

…………………………..

 Articolul original

Here’s how much sugar you should really eat in a day  , And what to know about natural forms of sugar.

Mercey Livingston

https://www.cnet.com/news/get-a-free-ride-to-your-covid-vaccine-or-booster-appointment-from-uber-or-lyft-heres-how/

 …………………………..

 

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.