FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

June 25, 2022


Categorii:

BORUL : ESENȚIAL PENTRU SFECLA DE ZAHĂR

Sursa de bor: esențială pentru sfecla-de-zahăr

Kwizda Agro Romania , 22 iunie 2022

 

Deficiența de bor afectează sănătatea plantei de cultură și calitatea producției. Kwizda Agro deține în portofoliu un produs de mare ajutor, pentru ca fermierii să corecteze rapid această situație: fertilizantul foliar WUXAL BORON PLUS. 

Deși o cantitate foarte mică de bor aduce un aport benefic substanțial plantei, totuși absorbția radiculară nu reușește mereu să acopere acest necesar. Absorbția prin rădăcini poate fi afectată de anumite condiții specifice solei, cum ar fi terenul nisipos, fertilizarea exagerată cu azot sau calciu, perioadele reci și umede (deoarece borul din sol este supus procesului de levigare), precum și cele de secetă.

  Foto: Putregaiul inimii sfeclei de zahăr (Pleospora bjoerlingii); Sursa foto: Alamy

 SEMNELE CARENȚEI DE BOR LA SFECLA DE ZAHĂR

Acest element îndeplinește mai multe roluri la sfecla de zahăr, dintre care amintim: formarea peretelui celular, metabolismul carbohidraților și translocarea zaharurilor. Deficiențele de bor se manifestă mai puternic în perioadele de secetă, deoarece borul este transportat prin xilem (de la rădăcini către organe și stomate, iar în perioadele secetoase, intensitatea acestui proces scade). Simptomele sunt progresive. Întâi sunt afectate frunzele, care prezintă fisuri, sunt răsucite și mai mici decât la plantele cu nutriție optimă. Dacă borul nu este suplimentat la timp, apar pete de culoare neagră și denivelări în rădăcina plantei. De asemenea, sunt afectate vârfurile de creștere și apare putregaiul inimii sfeclei de zahăr.

TREI BENEFICII MAJORE

Acest microelement (borul) aduce culturii 3 beneficii majore:

  1. Reduce putregaiul inimii

Putregaiul inimii sfeclei de zahăr (Pleospora bjoerlingii), în perioadele secetoase, a fost observat de către fermieri încă din secolul 19. Între timp, cercetătorii au găsit și o explicație pentru acest fenomen: insuficienta aprovizionare cu bor. Aplicarea foliară a borului ameliorează această situație și crește gradul de siguranță al culturii. De asemenea, aplicarea borului ajută plantele să facă față mai bine stresului termic din perioadele de secetă și de arșiță.

  1. Stimulează productivitatea

Studiile au arătat efectele benefice ale aplicării de bor foliar; printre acestea se numără creșterea greutății medii a rădăcinilor și sporirea productivității.

  1. Creșterea cantității de zahăr

Borul facilitează transportul zahărului prin membranele celulare și ajută, astfel, la acumularea sa în rădăcină. 

Foto: Cultură tânără de sfeclă-de-zahăr cu deficiență de bor; Sursa foto: Alamy

 WUXAL BORON PLUS, BOR 100% DISPONIBIL

 WUXAL Boron Plus este un fertilizant foliar ce oferă plantelor o cantitate ridicată de bor, dar și de alți nutrienți, cum sunt azotul, fosforul și microelementele (fier, cupru, mangan, zinc, molibden). Un avantaj foarte important al acestui produs este faptul că borul provine din acid boric, un acid organic slab. Acest compus prezintă o biodisponibilitate mai bună decât cel din produsele pe bază de bor-etanolamină. Acest fapt se datorează masei molare mai mici a acidului boric (61,83 g/mol față de 122,91 g/mol bor-etanolamina). De asemenea, borul din WUXAL Boron Plus este mai ușor de absorbit de către plante și comparativ cu produsele pe bază de carbonați sau sulfați, care pătrund mai greu prin cuticula frunzei.

Față de bor-etanolamină, acidul boric prezintă avantajul menținerii unei valori optime a pH-ului amestecului de stropit. În comparație, produsele pe bază de bor-etanolamină cresc valoarea pH-ului peste 8 sau chiar 10. În această situație, eficiența pesticidelor scade, iar efectul este anulat. Acțiunea de tamponare este potențată și de prezența adjuvanților specifici produselor WUXAL.

SURSĂ DE AZOT ȘI FOSFOR

Nutriția oferită de WUXAL Boron Plus nu se limitează la bor. Acest produs conține azot și fosfor, ce vor contribui la dezvoltarea culturii și la obținerea unor producții mai ridicate. De asemenea, acest fertilizant foliar oferă culturii de sfeclă de zahăr microelemente necesare unei nutriții echilibrate. Gama WUXAL prezintă o calitate foarte importantă a micronutrienților, și anume suprachelatarea. Această caracteristică înseamnă că micronutrienții din produs nu vor reacționa cu alte produse din amestec și că se va menține, astfel, stabilitatea amestecului de tratare. Spre deosebire de alte produse, prin adăugarea acestui fertilizant foliar în amestecul de tratare nu se creează sedimente ce ar putea bloca echipamentul și îngreuna aplicarea. 

Foto: Deficiență severă de bor la sfecla-de-zahăr; Sursa foto: Alamy

 ASIMILARE EXCELENTĂ A NUTRIENȚILOR

Buna asimilare a elementelor nutritive ține și de suprafața de contact dintre picătura de substanță și frunză. Asimilarea substanțelor utile din WUXAL Boron Plus este facilitată și de îmbogățirea compoziției cu tehnologia Xtra Uptake, cu excelente calități de surfactant, ce crește suprafața picăturilor și permite plantelor să realizeze o absorbție superioară.

Dincolo de compatibilitatea foarte bună cu produsele de protecție a plantelor, aplicarea în apă dură a acestui produs se realizează fără probleme.

CUM ÎL APLICĂM?

Observație: unele studii subliniază că aplicarea borului este bine să fie preventivă; odată ce pagubele s-au produs, acestea nu mai pot fi rezolvate.

WUXAL Boron Plus se aplică în cultura de sfeclă de zahăr atât în situații de carență de bor, cât și de fosfor, în doză de 1,75 l/ha – 2,25 l/ha, 2 tratamente începând din stadiul de 4-6 frunze, cu un timp de pauză de 14 zile.

BINE DE ȘTIUT

WUXAL Boron Plus reprezintă și o sursă de fosfor. În cazul culturii de sfeclă de zahăr, acest macroelement influențează înființarea culturii și dezvoltarea rădăcinii, fiind foarte important chiar din primele etape de dezvoltare. Mai târziu, își va pune amprenta asupra producției și a maturizării acesteia. Unul dintre simptomele cele mai importante este culoarea vineție a nervurilor și a marginilor frunzelor. Suplimentarea fosforului este necesară mai ales atunci când sistemul radicular este încă subdezvoltat sau când temperaturile sunt scăzute. De aceea, aplicarea timpurie va influența pozitiv vigoarea și producția culturii.

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări 

Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA
Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

https://www.revista-ferma.ro/articole/horticultura/sursa-de-bor-esentiala-pentru-sfecla-de-zahar

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.